Dačić: “Oko 85.000 predstavnika opozicije će kontrolisati biračke odbore i biračka mesta…”

0
Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

 (Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će na osnovu Sporazuma o unapredjenju izbornih uslova postignutim u dijalogu bez posredovanja stranaca, oko 85.000 predstavnika opozicije kontrolisati biračke odbore i biračka mesta na dan izbora, što bi trebalo da isključi sumnje u njihovu legitimnost.

Dačić je za televiziju Hepi rekao da sporazum predvidja formiranje Radnog tela za kontrolu biračkog spiska, pomoću koga će predstavnici opozicije svaki dan moći da uporedjuju razne podatke, medju kojima su podaci koliko ima umrlih, i onih koji su stekli pravo glasa, da bi se otklonile sumnje “da lažni glasači glasaju”.

On je najavio da će biti promenjen zakon tako da predstavnici opozicije imaju po jednog stalnog člana biračkog odbora koji će imati ukupno četiri člana.

Dačić je dodao da je to 8.500 predstavnika opozicije u isto toliko biračkih odbora u Srbiji, pri čemu će još “najmanje deset do 20 ljudi” iz opozicije kontrolisati izbore na svakom biračkom mestu, gde svaka opoziciona stranka ima prava da ima svog predstavnika.

“Kada podvučemo crtu mislim da su svi zadovoljni, možda ne baš u potpunosti. Siguran sam da će svi učestvovati na izborima, uključujući i (Dragana) Đilasa i (Vuka) Jeremića”, rekao je Dačić.

On je kazao da je politika Stranke slobode i pravde (SSP) i Narodne stranke, koje su učestvovale u dijalogu s vlasti uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, u ovom trenutku “potpuna konfrontacija sa vlašću”, i da im je u interesu da “nema nikakvih dogovora”.