Dačić: Odluke o otvorenim granicama za državljane Srbije menjaju se iz dana u dan

0
BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je se situacija sa otvorenim granicama za državljane Srbije menja iz dana u dan, te da je potrebno da se gradjani koji planiraju putovanje svakodnevno informišu.

“Evropska unija je donela odluke u vidu preporuke. Preporuka je da se Srbija stavi na listu zemalja iz koje je slobodan ulaz u članice EU. Medjutim svaka zemlja se izjašnjava o toj preporuci i bilateralno donosi odluku tim povodom tako da se to menja iz dana u dan”, rekao je on u gostovanju na televiziji Prva.

Gradjani Srbije, dodao je, bez karantina i testova mogu u BiH, Bugarsku, Madjarsku, Tursku, Francusku, Luksemburg i SAD.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je najavila da će ulazak u tu zemlju biti moguć uz izolaciju od 14 dana.

Za ulazak u Severnu Makedoniju je potreban test, a Slovenija i Nemačka od srpskih državljana zahtevaju samoizolaciju.

Ne može se ući u Grčku, Rumuniju, Austriju, Švajcarsku, Belgiju, Holandiju, Kinu, Rusiju, Brazil, Australiju, Kanadu, Izrael, Japan, Maroko.

Naglasio je da je ovo situacija danas i da se već u toku nedelje lista zemalja može promeniti. Gradjani se mogu informisati na sajtu ministarstva ili pozivom.

Na konstataciju da se gradjani žale da se niko ne javlja na telefone Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva zdravlja, Dačić je rekao da je dosta zaposlenih zaraženo te da manje ljudi radi.

(Beta)