Dačić: “Očekuje se da svi oni idu na izbore…”

0
Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

 (Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su sa dokumentom o poboljšanju izbornih uslova do kojeg se došlo u pregovorima vlasti i opozicije bez posredovanja stranaca “uglavnom svi zadovoljni”, i da očekuje da ga potpišu “predstavnici sedam najjačih stranaka ili koalicija” koje su učestvovale u tom dijalogu.

Dačić je za RTS izjavio da su tim dokumentom “definisana pravila”, a da ostaje da ga sledeće nedelje i formalno potpišu predstavnici opozicionih stranaka i koalicija koje su u pregovorima s vlasti učestvovale.

Prema njegovim rečima, nakon što dokument o poboljšanju izbornih uslova potpišu Dveri, Pokret obnove kraljevine Srbije, Dosta je bilo, Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka, Zavetnici i Zdrava Srbija, koje su u ovim pregovorima učestvovale, on će biti ponudjen na potpisivanje i drugim strankama.

“Očekuje se da svi oni idu na izbore. Izbori su predvidjeni da budu 3. aprila, to je stajalo u našim papirima (za pregovore). Juče su samo ponudjeni ustavni rokovi (za raspisivanje izbora). Oko 15. februara treba da se raspišu parlamentarni i izbori za Skupštinu grada Beograda. Ja ću raspisati predsedničke izbore u martu, 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike”, kazao je Dačić.

On je rekao da se vlast obavezala “da će sve sprovesti” i iz dijaloga sa opozicijom uz posredovanje evroparlamentaraca, bez obzira što, kako je rekao, formacije lidera Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa i Narodne stranke Vuka Jeremića “neće da učestvuju u tome”, i da će na osnovu toga biti formirano nadzorno telo za medije koje treba da kontroliše zastupljenost opozicije u medijima u toku predizborne kampanje.

Dačić je dodao da su od opozicionih stranaka svoje predloge za jednog od šest članova nadzornog tela za medije sinoć dali Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića i koalicija POKS i DSS, a da je ponedeljak poslednji rok za dostavljanje predloga.