Dačić o mogućem diplomatskom bojkotu Dana državnosti: “Rado viđeni gosti, ali neka se ne mešaju u unutrašnje stvari”

0
Printscreen/YouTube/Al Džazira

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić  komentarišući navode nekih medija da ambasadori zemalja Evropske unije neće prisustvovati obeležavanju Dana državnosti Srbije zbog srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, izjavio je danas da nije na strancima da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije, ali da su oni rado viđeni gosti.

“Predstavnici zapadnih i istočnih zemalja nisu učestvovali ni u podizanju Prvog srpskog ustanka 1804, pa se njihova odluka neće ni osetiti”, rekao je Dačića novinarima pre sednice Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) u Beogradu.

Dačić pisanje beogradskih medija o mogućem izostanku evropskih ambasadora sa obeležavanja Dana državnosti u Orašcu nije potvrdio, a rekao je da je to pitanje za njih, ako zaista i odluče da ne dođu.

On je ocenio da ambasadori treba da imaju objektivan pristup i upitao kakve veze ima što će svečanosti u Orašcu prisustvovati Dodik.

“Kako (predsednik Turske Redžep Tajip) Erdogan drži predizborne skupove u Sarajevu, a u pitanje se dovodi dolazak Dodika na skup u Orašcu”, dodao je on.

Dačić je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić skrajnut na ceremoniji obeležavanja 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu 2018. u Parizu i da je sedeo među liderima država koje su rat izazvale i izgubile.

“Šta je trebalo? Da pobegne odatle? Trebalo da tada oni da kleknu i da se izvine da genocid počinjen nad Srbima u tom ratu”, naglasio je on.