Dačić najavljuje: Somalija će prepispitati svoje priznanje Kosova

0
Foto Profimedia

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je kao mogućnost da Somalija preispita svoju odluku o priznanju Kosova

Dačić je izjavio da je cilj Beograda da se lista Prištine sa brojem zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova svede na broj manji od 97 i dodao da je Somalija na putu da preispita svoju odluku.

“Cilj nam je da broj padne ispod 97, da bude manje od polovine članica UN”, rekao je Dačić za tv Pink i dodao da je to cilj kako Priština, između ostalog kada dođe do glasanja ne bi imala perpsektivu da mogu da prođu.

Dačić je rekao da je prvo postojala lista od 116, odnosno 118 zemalja koju je Priština stavila na sajt i da je Beograd krećući od nje utvrdio da tri zemlje nikada nisu priznale Kosovo, a to su Nigerija, Uganda i Mali.

Ministar je podsetio da je 14 zemalja zahvaljujući diplomatskim atkvnostima Beograda povuklo priznanje, da je poslednja bila Centralnoafrička Republika.

Dodao je da postoje i zemlje kao što su Egipat i Peru čiji je odnos zamrznut.

“Somalilend je somalijsko Kosovo, rekao sam im da su time što su priznali Kosovo radili na svoju štetu, a na to su oni rekli da ne znaju”, rekao je Dačić i dodao da se tada ispostavilo da je to urađeno u vreme tehničke vlade.

“Somalija je na putu da ispita svoju odluku”, rekao je Dačić koji je nedavno boravio u toj zemlji i to u vreme terorističkog napada.