Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će razmatrati Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK od 16. januara do 15. maja ove godine, a Srbiju će na sednici predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede.

Zahtevajući da se uklone prepreke za nastavak dijaloga, Gutereš je naveo da su takse na proizvode iz Srbije još na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko Priština ne ukine te takse.

Gutereš je, takođe, naveo da od prethodnog izveštaja nije održan nijedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Dačić će ukazati na potrebu kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova na Savetu bezbednosti UN, kao i neophodnost da UNMIK ostane angažovan na doslednom sprovođenju zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, posebno imajući u vidu porast tenzija i nestabilnu bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Tema sednice biće i poslednji upad kosovskih specijalnih jedinica na sever Kosova, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN, navela je Vlada i dodala da će se Dačić osvrnuti i na niz provokativnih akcija Prištine, kojima se pored nepoštovanja dogovorenog iz Briselskog dijaloga, najdrastičnije krši Rezolucija 1244.


Komentara

 1. Upravo je počela rasprava o Kosovu i Metohiji u UN.

 2. NI UN NIJE BIO INFORMISAN O UPADU
  10. juna 2019. 16:52

  Prestavnik UN-a je upravo izjavio da Priština UN -u nije dala neophodne informacije o upadu na S. Kosova i Metohije ni nakon upada, a da uoči upada o upadu nije dala nikakve informacije UN-u.

 3. PRESTAVNICA PRIŠTINE KAO DA TRENIRA ENGLESKI
  10. juna 2019. 17:42

  Dačić je održao prilično dobar govor, i prevoditeljka je prevodila gotovo savršeno, tako da treba da prevodi i ubuduće.

 4. KRLEŽA JE REKAO DA NE ZNAMO DA PRAVIMO POREĐENJA
  10. juna 2019. 17:57

  "SUGER AND SNOW": Veoma loša prestava prestavnice Prištine!

 5. Ne šalim se!
  10. juna 2019. 18:54

  re: Dačić u SB UN: Prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova Možda su mu priremili govor sa referencama na štampanu verziju Vučićevog, nadamo se zadnjeg, govora u Parlamentu,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.