Dačić: Krahirala generalna proba Albanaca o uvođenju novih registarskih oznaka

0
Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je nakon dogovora Beograda i Prištine o rešenju spora zbog uvodjenja novih registracija na Kosovu “generalna proba” Albanaca “krahirala”.

Pregovarači Beograda i Prištine u četvrtak su u Briselu postigli su sporazum o rešenju krize na Kosovu izazvane uvodjenjem privremenih registracija za vozila iz centralne Srbije.

“Nama je stav od početka bio da ne prihvatamo jednostrane poteze, da ROSU (specijalne jedinice kosovske policije) mora da se povuče. Ta pitanja smo spremni da rešavamo, a mesto za to je dijalog”, kazao je Dačić za TV Pink.

Dačić je rekao da su nakon jučerašnjeg dogovora “svi shvatili” da Srbija ozbiljno misli da nastavi dijalog i da postoje crvene linije trpljenja jednostranih akcija.

“Da svima bude jasno, pitanje severa Kosova vitalno je nacionalno i državno pitanje Srbije. Svaki pokušaj da se nasilno osvoji sever, da naš narod doživi pogrom, Srbija neće dozvoliti”, naglasio je on.

Komentarišući predlog predsednika “Oslobodjenja” Mladjana Djordjevića da Dačić treba da bude vršilac dužnosti predsednika Srbije zato što ruski partneri imaju poverenje u njega, Dačić je rekao da je to pokušaj da se stvori utisak da Srbija i Rusija nisu u dobrim odnosima.

Dačić je dodao da se time želi reći da je Rusija protiv Vučića, da se on “kompromituje” kao zaverenik i da se razbije koalicija Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Djordjević je u Moskvi predložio “plan za rešenje krize u Srbiji” kojim traži ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je po njegovim rečima “odgovoran” za “katastrofalno stanje” u zemlji i zbog “očiglednih veza sa kriminalcima”, a Dačića je predložio kao v.d. predsednika zbog “poverenja” koje uživa u Rusiji.