Dačić: Kada oni vrše pritisak za braću Bitići, mi pitamo šta je sa trgovinom organima i gde su svedoci protiv Haradinaja?

0
Foto: Profimedia

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da rezolucija Predstavničkog doma Kongresa SAD kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva braće Bitići, neće imati značajne posledice po odnose dve zemlje i ocenio da su takvi pritisci kontraproduktivni.

“To jeste jedan od pritisaka, ali mislim da oni ne razumeju da ti pritisci nemaju nikakav efekat, već imaju kontraefekat, jer se onda javljaju s naše strane razni argumenti – šta je s trgovinom organima, gde su svedoci protiv Haradinaja i slično”, rekao je Dačić u emisiji Upitnik.

On je rekao da rezolucija neće imati “takve političke posledice po odnose Srbije i SAD” da će dve zemlje prekinuti odnose, ali da ona pokazuje da Vašington “ne odustaje od američkog shvatanja sopstvenog interesa”, piše N1.

“Treba da se odgovori zašto su braća Bitići ubijeni, ali pre toga treba da se odgovori šta su oni tražili na Kosovu kao američki državljani u uniformama OVK. Uvek sam to pitao američke zvaničnike i oni kažu da nisu oni tu da daju odgovore nego samo da pitaju”, naveo je šef srpske diplomatije.

“Ako jedna zemlja preda Hagu dva predsednika, Slobodana Miloševića i Milana Milutinovića, generale, zar vi mislite da ćemo mi sada da branimo nekog tamo ko je ubio neku trojicu Amerikanaca”, dodao je Dačić.

Predstavnički dom Kongresa SAD u punom sastavu prošle nedelje je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta, američkih državljana. U rezoluciji piše da od napretka u rešavanju slučaja Bitići treba da zavisi razvitak odnosa SAD i Srbije.