Dačič i Lajčak: Dijalog i kompromis jedini pravi put za dogovor Beograda i Prištine

0
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak ocenili su danas u Beogradu da je dijalog jedini pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine.

Dačić je rekao da jedini pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine  dijalog i kompromis i da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu i spreman za njegov nastavak.

“Naša strana je spremna da u nastavku dijaloga razgovora o brojnim otvorenim pitanjima, ali naglašavamo da nismo spremni da prihvatimo bilo kakve jednostrane odluke, koje nisu proizašle iz dogovora u dijalogu, a koje direktno ugrožavaju prava pripadnika srpske zajednice na KiM”, rekao je Dačić, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Lajčak, koji je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, je naglasio da je dijalog jedini proces za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i istakao stav EU da je na stranama da implementiraju ono što je dogovoreno.

Lajčak je takođe napomenuo da radi na susretu na visokom nivou predsednika Srbije Alaksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, kao i da želi da njihov naredni susret bude produktivan.