Đaci osmaci protestuju ispred Ministarstva prosvete i Vlade: “Poništite malu maturu, nećemo prijemni”

0
Foto: Tanjug

Đaci osmog razreda nekoliko beogradskih škola protestuju ispred Ministarstva prosvete zahtevajući da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspehu, preneo je N1.

Oni takođe traže i ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Osmaci su protest počeli ispred Ministarstva prosvete, ali kako im se niko nije obratio, prošetali su nekoliko metara niže, ispred zgrade Vlade gde su nastavili protest. Zatim su se vratili ispred ministarstva, gde su seli na put i blokirali ulicu uzvijukući “nećemo prijemni”.

Kako je javio “Blic“, učesnici protesta su zgradu Ministarstva prosvete gađali jajima, a zatim su pokušali i da upadnu u nju.

Među okupljenima nema nastavnika ni roditelja, a deca kažu da su skup organizovali preko društvenih mreža.

Blic je naveo i da je troje dece uspelo da uđe u Ministarstvo prosvete, kako bi, kažu pregovarali sa nadležnima.

“Zahtevamo da se ukine prijemni. Osam godina smo vredno radili za svoje ocene, roditelji nam plaćali pripremne časove za prijemni koji smo planirali. Psihički smo se pripremili za to i smatramo da je nepraverdno da cela generacija ispašta i dobije teži test zbog nekoliko dece, koja su imali odgovore”, rekla je jedna učenica.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda odložen je preventivno za četvrtak jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je ranije danas da postoji velika mogućnost da su “provaljeni” i kombinovani testovi, ali je Ministarstvo prosvete saopštilo da se to nije desilo, te da su fotografija navodnog kombinovanog testa koji đaci treba da polažu sutra lažne.

Sve o ovoj temi pročitajte OVDE.