“Da Vučić stoji iz non pejpera, pa to je kombinatorika koja nadilazi scenario najboljih beogradskih krimi serija kao što su ‘Tajkun’, ‘Besa’, ‘Močvara’…”

0
Damir SENCAR / AFP / Profimedia

Navodni non pejper o promeni granica na Balkanu čije autorstvo se u medijima pripisuje zvaničnicima Ljubljane izazvao je pravu buru ne samo na ovim prostorima, a ponajviše je pažnje izazvalo pominjaje razlaza u BiH, čini se daleko više od mogućnosti ujedinjenja Kosova i Albanije.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je juče izjavio da je ta tema mirnog razlaza u BiH toliko neozbiljna i opasna da je ne treba stavljati čak ni na non pejper.

„Bilo kakvo miroljubivo razilaženje, Hrvatska do Drine, Beograd do Une – to ne dolazi u obzir. I u tom smislu taj papir je big shit“, rekao je u svom maniru Milanović.

Slovenački predsednik Borut Pahor u petak je na konferenciji za novinare rekao da je privržen ideju celovite BiH, a premijer Janez Janša negirao je da je bilo kakav non pejper o tome poslao u Brisel.

Janša?

Milanović kaže da se nada da nezvanični diplomatski dokument nije došao iz Ljubljane.

“Objektivno ja njih dosta respektujem i mislim da nisu baš tak zalupani“, rekao je doslovno.

„Je li ovo dolazi od njega (Janše) ili ne, to nemam pojma, ali bih rekao onome ko je autor toga da prste dalje od Bosne i Hercegovine“, istakao je Milanović.

Bosanski Hrvati?

Milanović je sa druge strane zatražio da se Hrvatima vrate temeljna ustavna prava iz Dejtona.

„Što se mene tiče nema govora o razlazu BiH, ono što ima govora je davanje temeljnih ustavnih prava iz Dejtona koja hrvatskom narodu pripadaju, a koja su im uskraćena čak i ukradena“, poručio je Milanović.

Ponovio je da je „činjenica da od razlaza BiH nema ništa“ i dodao da se to neće dopasti predsedniku Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, ali veruje da je i on toga svestan.

Vučić?

Isto tako, kada se postavi pitanje ko stoji iza ideje u non pejperu, Milanović je rekao da ne veruje da bi srpski predsednik Aleksandar Vučić stajao iza ideje ujedinjenja Kosova i Albanije.

„Dakle, prvo priznanja Kosova, što je već puno i onda još ujedinjenja Kosova i Albanije“, rekao je Milanović.

Da bi ta ideja dolazila iz Beograda, rekao je on, to je “neka kombinatorika koja nadilazi maštu i scenarista najboljih beogradskih krimi serija, kao što su Tajkun, Močvara, Besa i slične. Pogledajte…“.