“Da vidimo da li je neko smenjen i zbog čega…”: Lončar i “Ujedinjeni protiv kovida” na sastanku

0
Foto: screenshot Youtube/Pink

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas sa predstavnicima udruženja “Ujedinjeni protiv kovida”, a posle sastanka je izjavio da je dogovoreno da se pokuša da se napravi dalja saradnja.

Dr Vuk Vučić iz udruženja je rekao da je dogovor da potpisnici apela dođu na razgovor kako bi se redefinisala situacija i videlo da li je neko smenjen i zbog čega.

Lončar je rekao da mora mnogo toga zajednički da se uradi da bi se rezultati održali i da država stoji iza toga da neće biti nikakvog revanšizma, preneo je RTS.

Ovu inicijativu do sada je potpisalo oko 3.000 zdravstvenih radnika.

Izvršni odbor udruženja građana “Ujedinjeni protiv kovida” (UPK), čiji su članovi pre svega lekari i zdravstvstveni radnici, potpisnici istoimene peticije, zatražio je prethodno od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da organizuje hitan sastanak na kom bi se “ispregovarao način daljih međusobnih odnosa, koji moraju biti u interesu sistema javnog zdravlja i svih građana Srbije”.

UPK je prethodno tražio od Ministarstva zdravlja da uputi i apel “direktorima svih zdravstvenih ustanova da pod hitno prekinu sa kršenjem prava lekara”, kao i da obaveza svakog direktora u zdravstvenim ustanovama treba da bude da ostavi u radnom odnosu i na odgovarajućim poslovima sve mlade lekare koji su zaposleni tokom vanrednog stanja, koji su “izneli izuzetno veliki teret u prethodnom delu epidemije”.

UPK je u pismu zatražio i “hitnu smenu v.d. direktora Opšte bolnice Novi Pazar navodeći da je ta ustanova, “posmatrajući samo činjenice, jedna od najlošijih u celom svetu”, kao i da “postoji visok stepen sumnje da je trenutnom stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi najviše doprinela organizacija rada same bolnice”.

Od ministra zdravlja je zatražena i hitna smena v.d. direktora KBC Zvezdara, navodeći da je u tom bolničkom centru “zabeležen neverovatno veliki broj otkaza lekara, koji odlaze jer ne žele da sarađuju sa kolegom koji je trenutno na čelu ove ustanove”.

UPK je u otvorenom pismu da je čitavo osnivanje “Udruženi protiv kovida” imalo svoj uzrok u problemima sa “takozvanim Kriznim štabom”, čija se odgovornost zahteva.

Inicijativu “Ujedinjeni protiv kovida” u julu je potpisalo najpre 350 lekara, nezadovoljnih načinom na koji država reaguje na epidemiju koronavirusa ali i tretmanom zdravstvenih radnika, a broj potpisnika se, prema pisanju medija u Srbiji, u danima koji su usledili povećao na skoro 3.000, uprkos pritiscima vlasti na pojedine lekare da povuku svoje potpise.

Početkom septembra je osnovano udruženje građana “Ujedinjeni protiv kovida”, čiji su članovi pre svega potpisnici peticije, koje je najavilo da će biti pre svega strukovno udruženje, koje će kroz angažovanje samih lekara koji su deo sistema pokušati da taj sistem učini boljim.