Grenland nije na prodaju i ta ideja je potpuno apsurdna, rekla je danska premijerka Mete Frederiksen, nakon što je ekonomski savetnik Bijele kuće potvrdio interesovanje predsednika SAD Donalda Trampa da kupi to najveće ostrvo na svetu.

„Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, već pripada Grenlandu. Istinski se nadam da on to ne misli ozbiljno“, rekla je ona listu „Sermitsiag“.

Tramp će posetiti Kopenhagen narednog meseca i sastaće se sa Frederiksenom i premijerom Grenlanda Kimom Kilsenom.

Ekonomski savetnik Bele kuće Lari Kudlou potvrdio je sinoć da Tramp želi da kupi Grenland, koji je autonomna oblast Danske.

„Želim da kažem da predsednik, koji se prilično dobro razume u poslove sa nekretninama, želi da kupi Grenland“, rekao je on za „Foks njuz“.

On je rekao da se situacija u tom smislu „razvija“, podsetivši da je svojevremeno predsjednik SAD Hari Truman, takođe, želeo da kupi Grenland.

„Danska poseduje Grenland. Danska je saveznik. Grenland je strateško mesto, koje ima puno vrednih minerala“, rekao je Kudlou.

Grenland, između Severnog Atlantika i Arktičkog okeana, zavisi od danske ekonomske podrške. Grenland sam vodi svoju unutrašnju politiku, dok Kopenhagen vodi politike odbrane i spoljnih poslova.

„To je potpuno apsurdna diskusija i Kim Kilsen je jasno rekao da Grenland nije na prodaju i tu se svaki razgovor prekida“, rekla je Frederiksen danskoj medijskoj kući DR.

Komentar(1)

  1. Darko
    19. avgusta 2019. 13:20

    Šta nije na prodaju? Daćete Grenland ko bele lale inače sledi bombardovanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.