“Da, taj književnik sam ja…”: Siniša Kovačević se “javio” kao “jedan od trojice” iz istraživanja Đorđa Vukadinovića. “Ali, u Sremu bi rekli – nije to moja tabla žita, nije to moj kukuruz…”

0
Foto Igor Pavicevic

Kada je Đorđe Vukadinović u “Utisku nedelje” objavio da je NSPM radio istraživanje o idealnom predsedničkom kandidatu koje je pokazalo da nepolitičke ličnosti bolje od političkih stoje u zamišljenom izbornom duelu protiv Aleksandra Vučića – i da postoje jedan književnik (koji možda i najbolje stoji), jedan profesor koji je u godinama i jedan advokat – naširoko se spekulisalo ko su ova trojica potencijalnih kandidata.

Đorđe Vukadinović nije objavio ko su te nepolitičke javne ličnosti, a za Nedeljnik je rekao samo kakvog su profila.

“Centrističko-nacionalno-građanskog profila”, kaže Vukadinović.

Jedan od njih trojice se jutros “sam javio”.

“Za drugu svojicu ne znam, a i ja naslućujem da se radi o njima dvojici, ali da, taj književnik sam ja”, rekao je Siniša Kovačević gostujući na televiziji “Nova S”.

Druga dvojica koja su predstavljena u programu ove televizije su Vladeta Janković i Božo Prelević.

Siniša Kovačević formalno i nije nepolitička ličnost pošto ima i funkciju potpredsednika Narodne stranke, ali svakako nije u javnosti doživljen kao političar.

“Verovatno očekujete da kažem da mi imponuje činjenica da sam tako visoko plasiran?”, nastavio je Kovačević. “Naravno, prija mi, ali isto tako odmah ću vam reći – uz Sremu bi se reklo, to nije moja tabla žita. To nije moj kukuruz.”

Na pitanje, dakle, da li bi se kandidovao, Siniša Kovačević je rekao: “Nipošto.”

“Smatram da u Srbiji ima daleko kompetentnijih ljudi za taj posao. Mene ta vrsta političkog angažmana uopšte ne interesuje. Drago mi je što je primećen moj društveni, više nego politički angažman i vrlo mi imponuje činjenica da sam prvolplasirani u konkurenciji sa takim ljudima. Ali ulazak u kuću na Andrićevom vencu ja bih doživeo kao odlazak kod goenkologa. Niti je to intelektualni prostor koji mene zanima, još manje bih sebi dopustio da uđem u nešto za šta intelektualno nisam spreman. To je nešto što ja svojim obrazovanjem ne pokrivam. To bi bilo kao kada bi vam neko ponudio da dirigujete filharmonijom, a vi kažete – ja to ne znam da radim, da bi vam oni rekli – tamo su školovani muzičari, oni će svirati, a ti samo maši rukama.

Ako hoćete da budete predsednik ove zemlje, a da ne uzurpirate prava koja vam nisu data, to je više protkolarna funkcija. Ja ne bih znao da komandujem vojskom, ne poznajem dovljno ustavno-pravni poredak ove zemlje, ne poznajem dovoljno dobro međunarodne odnose. A da sebe u ovim godinama edukujem kako da komandujem vojskom, to mi ne pada napamet”, rekao je između ostalog Siniša Kovačević.