Da, stres i anksioznost dodaju kilograme

0

Novac, posao i porodične obaveze su prva tri razloga zbog kojih žene osećaju stres. Istraživanja su pokazala da stres utiče ne samo na psihičko, već i na fizičko zdravlje.

Grupa stručnjaka sa Univerziteta Jejl proučavala je odnos između stresnih događaja i promene težine kod ljudi i otkrila da stres i anksioznost podstiču ljudsko telo da se nekontrolisano goji, prenosi N1.

Stres može doneti dodatnih tri stotine kalorija, što bi u praksi značilo da ima isti efekat kao da ste pojeli dupli hamburger.

Ovo istraživanje je otkrilo da epizode stresa izazivaju porast nivoa kortizola.

Osim toga stres prouzrokuje i nalet gladi koji dovodi do prejedanja. Osoba pod stresom nije samo anksiozna, već i stalno dobija na kilaži.

A prema studiji koju su sproveli stručnjaci sa Državnog Univerziteta Ohajo, ženama koje su pod stresom i koje konzumiraju visokokaloričnu i masnu hranu, kilogrami i masnoće se obično skladište oko struka.

To je potvrdilo i drugo istraživanje koje su uradili brojni naučnici sa Kalifornijskog Univerziteta i Univerziteta Jejl.

Stres i visokokalorična ishrana usporavaju metabolizam i doprinose većem skladištenju masti.

Istraživanja su pokazala da su žene koje su bile pod stresom sagorele 104 kalorije manje od onih koje se nisu suočavale sa stresnim situacijama.

Iako to ne izgleda kao veliki broj kalorija, stručnjaci upozoravaju da se na duže staze može dobiti i do 11 kilograma.

Budući da teško možete da pobegnete od stresnih situacija, potrebno je da pronađete trenutak za opuštanje i svakodnevno punjenje baterija kako biste bar malo ublažili njegov uticaj.