“Da ste me pitali koja smo poglavlja otvorili, a koja zatvorili, ne bih umeo da nabrojim…”: Vučić o novoj metodologiji proširenja EU

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u narednom periodu proučiti novu metodologiju procesa pristupanja Evropskoj uniji i da će nakon toga odlučiti da li će je prihvatiti ili će, kao zemlja koja je već daleko odmakla u tom procesu, nastaviti pregovore u skladu sa prethodno potpisanim pregovaračkim okvirom.

Nakon susreta sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Verhejijem u Beogradu, Vučić je rekao da su njegove simpatije na strani nove metodologije jer omogućava da se koriste pozitivne tekovine pregovora čim se zatvori određeni klaster.

“Prostim jezikom, iako sam ja do sada više puta išao u Brisel na poglavlja, da ste me pitali koja smo poglavlja otvorili a koja zatvorili – ne bih umeo da nabrojim. Ovako, sve se podeli na šest klastera i njih otvarate i zatvarate u skladu sa striktnom i restriktivnom metodologijom. I kada se završi jedan klaster, okrenete se drugom a ljudi imaju koristi iz klastera koji je zatvoren”, rekao je Vučić.

On je rekao da je imao izuzetno dobar razgovor sa Verhejijem i da ga je obavestio o “mini šengen inicijativi”.

Vučić je rekao da je izneo ideju po kojoj bi Srbija, zajedno sa nekim članicama EU, postala deo šengenskog sporazuma, što bi bilo od ogromnog značaja za zemlju i gradjane. 

“Srbija može u bezbednosno-sigurnosnom smislu da garantuje važan i delotvoran uticaj na sigurnost čitave EU”, rekao je Vučić i dodao da Unija treba da razgovara unutar sebe i vidi šta je od toga moguće.

(Beta)