Da se sutra održe izbori: Koliki je rejting SNS, kako stoji Ponoševa stranka, kako bi se rasporedili opozicioni glasovi – Prvo veliko postizborno istraživanje NSPM-a u novom Nedeljniku

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Rejting vladajuće Srpske napredne stranke posle izbora nije doživeo promene, dok među opozicionim glasačima najviše ima onih koji bi “glasali za opoziciju, ali ne znaju tačno za koga”, pokazalo je istraživanje NSPM-a, prvo veliko postizborno istraživanje raspoloženja građana o najvažnijim pitanjima koja se postavljaju u društvu proteklih nedelja i meseci, a koje je objavljeno u novom Nedeljniku (letnji dvobroj, na kioscima od četvrtka 28. jula).

Trenutni rejting SNS-a je, prema ovom istraživanju NSPM-a, 42,6 odsto, koalicije SPS-JS 9,4 odsto, dok 7,9 odsto ispitanika bi glasalo za opoziciju, ali nisu sigurni za koju opciju. Politička organizacija Srbija Centar Zdravka Ponoša, koja je formirana posle izbora, po ovom istraživanju može da računa na podršku od 5,9 odsto ispitanika, dok je “Novi DSS” na 6,1 odsto.

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa je na 5,3 odsto prema ovom istraživanju u kom su posebno mereni rejtinzi stranaka koje su na prethodnim izborima bili u koalicija sa SSP. Demokratska stranka je na 1,7 odsto podrške prema ovom istraživanju, a Narodna stranka Vuka Jeremića na 1,5 odsto, dok je PSG Pavla Grbovića na 1,4 odsto. Stranke desnice koje su ušle u parlament, Dveri i Zavetnici imaju iznad 3 odsto, dok su je Akcija Ćute Jovanovića i Zelenovića na 4,8 odsto.

Istraživanje NSPM-a je obavljeno telefonskim putem, na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije u periodu od 22. juna do 5. jula, na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

Ovo istraživanje kaže da se postizborni stranački rejtinzi gotovo uopšte nisu bitno pomerili, navodi Đorđe Vukadinović u opširnoj analizi rezultata ovog istraživanja koja je objavljena u novom Nedeljniku. “Uprkos Vučićevim najavama, a i silnom trudu nekih kolega da stvar prikažu drugačije – SNS je ostao bukvalno tamo gde je bio i u izbornoj noći, između 42 i 43 procenta”, navodi se u analizi ovih rezultata.

“Ovo istraživanje kaže da je Novi DSS u ovom postizbornom tromesečju imao tendenciju rasta (a što i ne čudi, s obzirom na to da su oni, odnosno Miloš Jovanović, uz jedan ili dva izuzetka, imali naglašeno pozitivan tretman i u ‘režimskim’ i u ‘opozicionim’ medijima). Kaže da su Zavetnici i Dveri stabilno iznad cenzusa. Kaže da su Zdravko Ponoš i njegova stranka kojoj još uvek malo ko ume da zapamti ime imali solidno političko lansiranje”, navodi Vukadinović.

Prema njemu, Narodna stranka je “izgleda, platila ceh predizbornim koalicionim kompromisima (oni bi rekli, “ucenama”), što joj je, doduše, donelo pojedinačno najviše poslaničkih mandata unutar koalicije, ali i ostavilo utisak svojevrsnog političkog kalkulantstva”.

Ipak, sve ove domaće političke teme i igranke u dubokoj su senci velikog događaja na istoku Evrope, koji iz temelja menja planetarnu političku geografiju. Istraživanje NSPM-a se posebno bavilo reakcijama građana Srbije na rat u Ukrajini, koliko ekonomska kriza utiče na svakodnevni život, kako se kreće podrška ulasku u Evropsku uniju (uz priznanje Kosova kao uslov i bez tog uslova), odnos građana Srbije prema NATO-u, koliko bi građana Srbije podržalo uvođenje sankcija Rusiji i druga pitanja, čiji su odgovori doveli do zaključka da “ne vole Srbi baš toliko Rusiju, koliko mrze NATO”.

Detaljne rezultate istraživanja i detaljnu anlizu pročitajte u LETNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA koji je na kioscima od četvrtka 28. jula. Digitlano izdanje dostupno na NSTORE.RS.