“Da se preispita postupanje policijskih službenika tokom protesta na Cetinju”: Crnogorskoj policiji upućena inicijativa

0

Vrhu Uprave crnogorske policije upućen je predlog – inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv službenika Sektora za obezbeđenje ličnosti i objekata iz pratnje predsednika države Mila Đukanovića, kako bi se utvrdilo da li su napravili profesionalni propust i ugrozili njegovu bezbednost zbog toga što su 4. i 5. septembra dozvolili da štićena ličnost bude na Cetinju, koje je tada bilo označeno kao visokorizična zona.

Saznaje se da su službenici policije iz Đukanovićeve pratnje već dostavili izjašnjenje šefu Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata Milošu Rakonjcu u kojem su odgovorili na dva ključna pitanja – da li su predsednika države upozorili da ne bi trebalo da ide u Prestonicu, te da li su o tome, u koje vreme i na koji način obavestili šefove u vrhu UP.

Nakon predloga – inicijative neposrednog rukovodioca Sektora za obezbeđenje ličnosti i objekata, trebalo bi da se odluči da li će Disciplinska komisija MUP-a pokrenuti postupak protiv službenika policije zaduženih za bezbednost predsednika države, zbog teže povrede službenih dužnosti, pišu podgoričke Vijesti.

Zakonom o unutrašnjim poslovima predviđeno je da su teže povrede službene dužnosti, između ostalog, izdavanje ili izvršavanje naređenja kojim se protivpravno ugrožava bezbednost lica ili imovine, ponašanje koje narušava međusobne odnose policijskih službenika, nepreduzimanje ili nedovoljno preduzimanje mera za bezbednost lica, imovine i poverenih stvari.

“Vijesti” su prošle sedmice tražile pojašnjenja od Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova kako se štićena ličnost – predsednik države Milo Đukanović, 4. i 5. septembra, obreo na Cetinju u visokorizičnoj zoni, ali i uzavreloj atmosferi zbog ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Iz MUP-a i UP nije stigao ni odgovor da li je vrh policije i Sektor za obezbeđenje ličnosti i objekata bio upoznat da Đukanović dolazi na Cetinje, kao ni to da li je njegova pratnja dobila odobrenje i instrukcije kako da štićenu ličnost čuvaju ili su na svoju ruku, mimo policijskih procedura, otišli u Prestonicu. Đukanović i njegova supruga Lidija u pratnji službenika UP iz svog obezbeđenja, u subotu 4. septembra u popodnevnim časovima, stigli su na Cetinje, nakon čega je predsednik prošetao centrom grada, a potom u večernjim časovima s funkcionerima DPS-a i simpatizerima sedeo u “Gradskoj kafani”.

Predsednik države je pre najavljenog ustoličenja, poručio da će 5. septembra doći na protest u Prestonici, ako Srpska pravoslavna crkva ne odustane od najavljenog verskog čina u Cetinjskom manastiru.

Đukanović je paralelno pozivao građane da zajedno doprinesu očuvanju mira, stabilnosti i multietničkog sklada.

Kada je stigao na Cetinje, međutim, ponovio je da ustoličenje treba obaviti na drugom mestu.

“Kao što znamo, ta crkva ima puno hramova širom Crne Gore, uključujući i onaj najveći u Podgorici, tako da mogu da obave taj posao, a ne mogu da to rade na silu, da to rade uz ugrožavanje slobode i prava građana Prestonice. To nije dobar pristup. Čak i kada bi to nekome pošlo za rukom, on bi se ovde uvek morao osećati kao neko ko je nasilno ostvario neku svoju želju, neko ko je silovao na neki način Prestonicu i njene građane”, poručio je tada Đukanović.

Narednog dana, kada su u gradu satima trajali nemiri građana, koji se nisu mirili s tim da mitropolit Joanikije bude ustoličen na tronu Svetog Petra Cetinjskog, Đukanović je bio u predsedničkoj rezidenciji na Cetinju.