Najveći deo dana sam potrošio na pokušaj rešavanja pitanja koja godinama trajno opterećuju dobročiniteljsku zajednicu, bilo da su u pitanju fondacije ili udruženja, nevladine organizacije. U najkraćem, Fond B92 i Srpski filantropski forum u svojoj velikoj akciji bitke protiv COVID-19 nastoje da identifikuju najurgentnije potrebe zdravstvenih institucija, potom nastoji da pronađe opremu i isporučioce i na kraju donatore.

I tokom ove nedelje mogli ste da pratite kroz moj dnevnik šta tražimo i da smo pronašli isporučioca koji pristaje da pošalje opremu bez prikupljlenih sredstava. Reč je o poverenju koje je izgrađeno na dugogodišnjoj saradnji. Dobili smo potvrdu predstavnika zdravstvenog sistema da je u pitanju neophodna oprema. I kada smo pronašli donatore, potražili smo profakturu u kojoj se našlo i 20 odsto PDV. Za iznos PDV-a mogli bismo dodatno da kupimo još tri respiratora.

Kontaktirao sam kabinet predsednice Vlade, dobio odgovor koji je došao iz Ministarstva finansija ali nije doneo ništa što bi mi razjasnilo poziciju novih mera u kojima je najavljeno da će donacije biti oslobođene poreza…

Pravna savetnica Koalicije za dobročinstvo napisala je da, kada je reč o ovoj konkretnoj donaciji, Vlada bi morala da donese odluku kao u slučajevima oslobađanja odnosno povraćaja, npr. Nurdor donacije za izgadnju dečje onkologije u Nišu ili donacije Tarketa Galeriji Matice srpske.

Mislim da to nije dovoljno. Neophodno je pronaći mehanizam da se sve donacije ovog tipa oslobode PDV ili da se omogući povraćaj tog novca, tj. formiranje Kompenzacionog fonda koji je predložila mešovita radna grupa predstavnika vlade i civilnog sektora. Ovo nije pitanje samo ovog trenutka, već pitanje izgradnje dobročiniteljske kulture, stvaranja uslova za bitnije povećanje filantropskog i društveno odgovornog angažmana. Permanetno. Jer da bismo bitno povećali kapacitet zdravstva, obrazovanja, kulture, to je nemoguće uraditi ad hoc merama, već stalnim podsticajima u svakoj situaciji.

Čak i ako nije reč o tome da ćemo imati trajno vanredno stanje, primeri iz Amerike govore o tome da je na ovaj način, uz angažman filantropske zajednice, moguće napraviti vrhunske ustanove čiji je vrhunski nivo rada i opremljenosti obezbeđen i u narednih nekoliko decenija zahvaljujući zadužbinarstvu i filantropiji.

Pre nekoliko dana je objavljeno da će među merama Vlade, povodom najnovijih dešavanja i potreba, biti i oslobađanje donacija od poreza. Danas dobijam informaciju da se uredbe pišu. Šaljem ponovo predlog da se opet ne propusti šansa da uradimo nešto pametno i plemenito što će ostaviti trajnu vrednost.

Vrlo sam optimistična osoba. Moju energiju podstiče to što uvek imamo neku važnu akciju, pametne inicijative koje izazivaju empatične reakcije, pa onda sjajne reakcije onih kojima pomognemo, pa osećaj da smo napravili neku evoluciju… I danas me sve ovo gura napred, iako ne razumem zašto nema prave konkretne reakcije na dobronamerne inicijative, koje se ne smeju propustiti.

Rezultati koje ćemo napraviti biće nesvakidašnji, ali opet ništa nećemo doneti kao novu trajnu, a ne ad hoc vrednost. Kao ni posle poplava i u brojnim drugim slučajevima.

Mi moramo da izgradimo sistem za reagovanje u vanrednim situacijama, jer će ih biti sve više i sve češće. Sve što sada nabavljamo moramo nabavljati i sa tom dimenzijom na umu, ne samo da se rešavaju trenutni problemi već i da bude to kapacitet za trajnu bitku sa novim izazovima. Da napravimo sistem.

Na kraju radnog dana dobijem poziv iz Ministarstva finansija sa opisom mera koje će biti usvojene narednih dana, a koje će eliminisati PDV u vreme trajanja vanrednog stanja. Ponavljam predloge da predstavnici Koalicije za dobročinstvo učestvuju u definisanju mere… jer mi znamo problem sa strane donatora….

Važno je da ima reakcija, da ima prosora za komunikaciju, ali nisam zadovoljan. Ovo je prilika da se pošalje poruka svima da je dobročinstvo poželjno i da će biti nagrađeno na neki način, makar i zahvalnošću države ovim odricanjem dobiti od PDV… da je društveno odgovorno poslovanje prioritetno ponašanje, da se očekuje od svake kompanije kao osnov poslovanja.

***

Zajednički PR tim Srpskog filantropskog foruma i Fonda B92 priprema pregled aktivnosti nedelje. Imam utisak da smo mnogo više uradili, ali mnogo toga nismo ni mogli da objavimo, zbog insistiranja donatora ili drugih aktera.

Tokom ove nedelje Fond B92 i Srpski filantropski forum uspeli su da uz podršku mnogobrojnih donatora nastave sa uspešnom akcijom prikupljanja sredstava i humanitarne promoći u borbi protiv korona virusa.

Zahvaljujući jednoj međunarodnoj kompaniji, koja je želela da ostane anonimna, i njihovoj donaciji u znosu od 5.100.000 dinara, obezbeđena su sredstva za nabavku 14 pacijent monitora za praćenje životnih funkcija. Prema podacima zdravstvenih institucija, ovi monitori su u vrhu potreba za vreme pandemije i komplementarni su sa respiratorima koji spašavaju živote obolelilma sa teškim simptomima, a medicinskom osoblju daju pouzdane podatke za donošenje najboljih odluka.

Kompanija Japan Tobacco International donirala je 2.475.000 dinara za kupovinu 15 infuzionih pumpi koje su namenjene Kliničkom centru Srbije, kao i 1.061.400 dinara za nabavku dva pacijent monitora, spirometra i pet pulsnih oksimetara za Opštu bolnicu u Senti.

Unilever je obezbedio 3.720 boca domestosa u vrednosti od 1.407.240 dinara. Ova donacija biće iskorišćena za dezinfekciju zdravstvenih ustanova koje su najviše pogođene korona virusom, 14 sigurnih kuća i nekoliko udruženja građana koja brinu o sugrađanima i sugrađankama iz ranjivih grupa.

Odeljenju pedijatrije KBC Zvezdara, u saradnji sa Mc Donald’s restoranima, tri puta nedeljno isporučuju se Happy Meal obroci za najmlađe pacijente.

PSR Engineering Soultions izdvojio je 318.600 dinara za nabavku jednog pacijent monitora, dok je iznos od 112.000 dinara, koji će takođe biti usmeren na kupovinu pacijent monitora, obezbedio Zoran Kuljača.

U toku je i realizacija donacije kompanije Marbo Product u iznosu od 100.000 dinara za nabavku kombinezona i zaštitnih rukavica za mikrobiologiju KC Srbija, a ovoj službi doniran je i računar od strane jedne IT kompanije.

Članica Srpskog filantropskog foruma UniCredit banka izdvojila je 50.000 evra za nabavku neophodne opreme i materijala za bolnice, dok je kompanija Delhaize u istu svrhu donirala 6.000.000 dinara. Pored novčane donacije za nabavku sredstava za zdravstvene ustanove, kompanija Delhaize obezbedila je i donaciju u robi za Roditeljsku kuću „Zvončica“ i Opštu bolnicu Kikinda.

Fond B92 i Srpski filantropski forum, samo tokom prvih desetak dana ove akcije uspeli su da animiraju donatore uz pomoć kojih su realizovane donacije u iznosu preko 100 miliona dinara. Ove organizacije svakodnevno rade na prikupljanju sredstava, nabavci i isporuci neophodne opreme, a na nedeljnom nivou nastaviće da izveštavaju javnost o postignutim rezultatima.

Svi donatori koji su u mogućnosti da pomognu u borbi protiv korona virusa mogu nas kontaktirati putem e-mejl adresa fond@fondb92.org i office@filantropskiforum.com, kao i na telefon +381 60 40 50 492.

***

U podne sam imao video konferenciju sa članicama Nemačko-srpske privredne komore, tačnije Radne grupe za društveno odgovorno poslovanje. Predstavaljam Srpski filantropski forum i sve potrebe u našoj akciji protiv korona virusa i mogućnosti za učešće. Organizacija okuplja 350 kompanija. Ogroman potencijal. Hemofarm Fondacija nastoji da ovaj potencijal bude „oslobođen“ maksimano, kao što to radi Hemofarm kompanija kroz brojne aktivnosti i snažno učešće u filantropskim aktivnostima.

***

U Koaliciji za dobročinstvo Catalyst fondacija meri donatorski angažman. Prema podacima koje su prikupili, do sada je 5,5 miliona evra prikupljeno za urgentnu pomoć. Taj iznos je znatno veći jer je Catalyst imao 60 akcija u odnosu na 260 koliko ih je do sada zabeleženo.

Ubeđen sam da bismo, ako bi imali podsticajne uslove za koje se zalažemo a koji su standard u svetu koji se razvio na filantropiji, imali najmanje desetostruko bolje rezultate, samim tim bolje kapacitete trajno, pa onda i samim tim trajni koncept smanjenja smrtnosti kada je reč o svim bolestima, veće poverenje u zdravstvo pa samim tim i bolji osnov za preveniciju.

***

Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje sproveli su u periodu od 25. do 29. marta 2020. godine istraživanje o posledicama pandemije u kojem je učestvovalo 209 mikro i malih preduzeća iz Srbije. Podaci iz istraživanja pokazuju da 85% mikro i malih preduzeća procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje.

Oko 80% ovih preduzeća očekuje smanjenje potražnje za njihovim proizvodima i uslugama tokom i nakon trajanja pandemije, dok oko 30% mikro i malih preduzeća smatra da će se to odraziti na smanjenje broja zaposlenih u preduzećima. Preko 70% preduzeća očekuje da će osećati ekonomske posledice pandemije na poslovanje 6 meseci i duže. Finalno, preko 48% preduzeća procenjuje da ove izazove neće moći da prevaziđe bez dodatne podrške.

Iako su među najpogođenijima krizom, više od jedne trećine ispitanih i sama se uključila u akcije solidarnosti sa svojim sugrađanima. Preduzetnici i mala preduzeća u prethodnim danima, donirala su obroke, namirnice i higijenska sredstava, preusmerila proizvodnju na higijenske proizvode i zaštitne opreme, 3D štampanje vizira za medicinsko osoblje, i pomagala volonterski u distribuciji pomoći prema ugroženim sugrađanima.

***

Mnogo smo porodično brinuli za porodičnu ljubimicu, odbojkašicu Srnu Marković, zarobljenu u Kuneu na severozapadu Italije, žali se na redove… a u stvari maska joj skriva sve „defekte“, pege i sl. Reprezentativka Austije srpskog porekla u Italiji, čija li je…

Odbojkašice su generalno u nekom drugom planu kao sportskinje osim u trenutku kada osvoje neki vrhunski rezultat. Čini mi se da je to direktan primer kada je reč o različitom čitanju muških i ženskih… koji moramo da nadvladamo u životu uopšte.

Sutra je subota. Zatvorene pijace. Sa Dušicom koja prodaje kozji sir, jaja, rešavam dogovorom gde se i kada vidimo, na kojem ćošku. Moramo da razmišljamo i o našim dobavljačima iako naših pijaca trenutno nema. Ne znam kakve mere država sprema da pomogne poljoprivrednicima i malim proizvođačima sira, jaja, meda, kajmaka… ali i svako od nas može da se potrudi da im pomogne tako što će naći načina da i dalje nabavlja domaće proizvode od naših seljaka. Inače, ko će nas hraniti jednom kad ovo prođe?

Komentar(1)

  1. Dule Dragomirovic
    5. aprila 2020. 06:10

    Sad se tobože brineš o Srbima i Srbiji, a zgrnuo si SILNE PARE blateći nas pred celim svetom 90-ih, mamicu ti pokvarenu. Da su normalni ljudi na vlasti, odavno bi ti pisao memore u zatvoru a ne bi se šećkao s kojekakvim lažnim dozvolama filantropa dok mi svi sedimo u karantinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.