Da, Robert Sarver je najgori vlasnik tima u američkom sportu: Rasizam, mizoginija i unapred pripremljeno saopštenje

0
EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Kada je Kris Pol izjavio da hoće da ostane fokusiran na košarku i da ne želi da se bavi pričama i optužbama protiv vlasnika Finiks Sansa, simpatične teorije zavere – da, postoje i takve kad su na račun najgoreg vlasnika u američkom sportu – dobijaju na snazi. Jer Pol je stari lisac, kad može da podeli najteži pas bez gledanja, može i mnogo više.

Ta internet teorija, sa najzabačenijih foruma, podrazumeva da je Kris Pol poludeo zbog ponašanja Roberta Sarvera i odnosa prema Deandreu Ejtonu i da je rekao: “Sad ćeš majstore da vidiš”. Jer za Pola se zna da on dobro zna i gde đavo spava. Da je tako pokrenuta istraga protiv vlasnika Sansa zbog mizoginije i rasizma.

Koliko god smešno i besmisleno izgledala ova teorija, čak je i ona lepa i to samo iz jednog razloga – nije važno da li se protiv Sarvera urotio ceo svet, važno je samo da ode.

Šta se ustvari desilo?

Bivši zaposleni u Sansima optužili su Roberta Sarvera da je odgovoran za “toksično i neprijateljsko radno okruženje” u prethodnih sedamnaest godina koliko je vlasnik franšize. Više od 70 ljudi koji su skorije ili ranije imali priliku da u nekom trenutku sarađuju sa Sarverom, a među kojima je i bivši glavni trener Sansa Erl Votson, opisali su ga kao ličnost koja je često koristila “rasno neosetljiv jezik”, kao i da je razgovarao o “seksualnim i eksplicitnim aktivnostima”, nipodaštavajući i vređajući zaposlene.

Legedarni Vins Karter, koji je igrao za Finiks u sezoni 2010/ 2011 na sve ove optužbe je dodao i da im je vlasnik franšize poručio da ga “izbace ako mogu”.

Poslednji veliki slučaj isterivanja jednog vlasnika iz svog NBA tima zbog sličnih razloga je slučaj Donalda Sterlinga. Bivši vlasnik Klipersa je 2014. godine otpužen za rasizam nakon što je objavljen snimak kako govori negativno o Afroamerikancima. Samo što je Sterlinga snimila ljubavnica kako vređa Afroamerikance, dok su bili kod njega u stanu, u opuštenoj atmosferi.

Sarver je to, kao i sve druge gluposti, radio mnogo konkretnije – na radnom mestu.

Dok istraga koju pokreće NBA ne bude završena, tim koji je prošle sezone igrao finale moraće da pronađe način da ih čitava situacija ne poremeti. Ne tako uspešan početak sezone možda je prvi razlog za brigu. Ali dok nosioci tima poput Bukera ili Monti Vilijamsa pozivaju na strpljenje, pitanje je kako će se mlađi igrači izboriti sa novom dozom pritiska.

Pol u tome, između ostalog, takođe može da im pomogne. Kada je Sterling oteran iz lige, tadašnji plej Klipersa je imao nezavidan zadatak da predvodi ekipu i ne dozvoli da stvari van terena utiču na tim.

I radio je to prilično dobro.

Ostvario je sezonski dabl-dabl. Prosečno postizao blizu 20 poena i skoro 11 asistencija, a bio je najbolji asistent i kradljivac reguralnog dela. Klipersi su čak u toj prvoj rundi prošli Golden stejt Voriorse – koji će narednih pet godina igrati bar finale lige – pre nego što su eliminisani od Oklahome u polufinalu Zapada.

Ambicije Finiksa su ove sezone mnogo veće. Nakon što su došli na dve pobede u finalnoj seriji protiv Milvokija, Sansi se nadaju da će napraviti taj poslednji korak ove sezone i osvojiti prsten. Optužbe protiv Sarvera potencijalno predstavljaju ogromnu prepreku na tom frontu. A tu je i “slučaj Ejton”.

“OK je mrzeti Sarvera”

Jer pre otkrivanja ovih optužbi na Sarverov račun, on je odbio da ponudi supermaks ugovor jednom od najboljih igrača Sansa, Deandreu Ejtonu, čoveku koji je inače draftovan pre Dončića jer je “dete grada” i “lokalni heroj”.

A onda je “lokalni heroj” postao preskup, uz jeftina pozivanja na pravila i ograničenje na dva supermaks igrača koji su takav ugovor potpisali odmah nakon ruki ugovora.

Kada se neko tako odnosi prema dobrom momku kakav Ejton jeste, prema odličnom košarkašu, što je Ejton dokazao, već tada zaslužuje prezir svojih navijača.

Tako se u hali i našla poruka na jednom meču: “OK je mrzeti Sarvera”.

Kako dalje?

Ipak, Sansi imaju Pola, čoveka koji sve može da reši, znate već.

Premda nije povukao paralelu sa siutacijom iz 2014. Pol je na zajedništvo.

“Najveća stvar koju sam naučio tokom svih ovih godina je da mi kao tim moramo da razgovaramo. Reč je o tome kako se osećamo kao tim, kao jedinica”, naglasio je Pol.

Sarver je na sve optužbe odgovorio podužim saopštenjem u kom je više puta istakao da su u pitanju “laži”. Saopštenjem koje je objavljeno i pre nego što su zvanično objavljene optužbe. Marketing tim Sansa je takođe u prvom reagovanju istakao da su tvrdnje zaposlenih “potpuno neosnovane”, dok je vlasnik Finiksa dobio podršku Džejmsa Džonsa, generalnog menadžera franšize, predsednika Džejsona Roulija…

Kapernik u prvom redu

Zajedničko pismo podrške potpisali su gotovo svi manjinski vlasnici Sansa, uključujući i Afroamerikanca Lerija Ficdžeralda, hvatača Arizona Kardinalsa.

Međutim, jedan manjinski vlasnik koji nije potpisao izjavu je Džam Nadžafi, biznismen sa sedištem u Finiksu. Štaviše, Nadžafi je u odvojenom saopštenju Sarverovo navodno ponašanje nazvao “neprihvatljivim”, dodajući da je zaprepašćen i tužan.

“Sansi su nacionalno blago, a investitori samo čuvari blaga koje pripada svim navijačima Finiksa”, objavio je Nadžafi.

Jedan od akcionara Sansa je istakao i da je lično posvećen pomoći u iskorenjivanju bilo kog oblika rasizma, seksizma i pristrasnosti i ponudio svoju podršku, i NBA i Finiksu…

O kakvoj podršci je reč još nije precizirano, ali signal može da bude i činjenica da je Nadžafi – u trenutku kada je Sarverova pozicija u Sansima oslabljena povodom optužbi o rasizmu – na prethodnu utakmicu Sansa protiv Atlanta Hoksa bio u društvu sa Kolinom Kapernikom, bivšim kvoterbekom San Francisko Fortinajnersa koji je 2016. godine klečao tokom intoniranja američke himne, u znak protesta protiv rasne nejednakosti i policijske brutalnosti u Sjedinjenim Državama.

Slučaj je “malo” ozbiljniji od zezanja na društvenim mrežama kako je Kris Pol odlučio da eliminiše još jednog čoveka koji mu smeta.

Ali ni za Ejtona, ni za Finiks, ni za zajednicu koja se bori protiv rasizma i mizoginije, ni za čitav NBA ne bi bilo loše da tajni agent Pol izvrši još jedan zadatak. To ni za Sarvera ne bi bio loš ishod – da više ne bude najgori vlasnik tima u američkog sportu.

Tako što više uopšte neće biti vlasnik tima u američkom sportu.