“Da požar ne gasimo čašom vode. Potrebne su nam značajne količine vakcina”: Bivši ministar zdravlja RS poslao otvoreno pismo Vučiću

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

(Beta) – Predsednik Odbora za zdravstvo Srpske demokratske stranke (SDS) i bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić u otvorenom pismu je od predsednika Srbije Aleksandru Vučiću tražio pomoć Srbije u vakcinama Republici Srpskoj.

Napisao je da bi “isporuka vakcina u značajnoj količini” bila “spas od ukupnog sloma” i za “opstanak našeg naroda, smanjenje smrtnosti i patnji, i za ekonomski oporavak”.

Taaj “bratski gest biće zlatnim slovima upisan u istoriju i budućnost srpskog naroda zapadno od Drine”, napisao je Stanić u pismu Vučiću.

Ocenio je da je “Srbija pokazala ogromnu sposobnost s kojom se nosi s pandemijom koronavirusa”, i da je narod u RS “oduševljen” jer je Srbija pomogla Republici Srpskoj i “celom regionu”.

Naveo je da su građani RS “u velikom broju spremni da prime vakcine, ali one dolaze u malim kontigentima” što ugrožava proces imunizacije što je kao kada “gori kuća, a mi gasimo čašama vode”.

Stanić je napisao da je potpuno oslanjanje na svetski program nabavke vakcina Kovaks bila greška BiH i RS, i da ga čudi što u RS nije isporučena nijedna kineska vakcina, kada je još 2016. godine u poseti RS bila delegacija kineskog “Sinofarma”.