“Da nam dođe utorak”: Ko čeka Zvezdu u Ligi Evrope i u ogledalu, kakve su joj šanse

0
Foto: Profimedia

Tamo gde fali istorije, mnogo je istorijskih, najbitnijih trenutaka, onih od kojih sve zavisi. Zato je pravo čudo da fudbalski klub sa takvom istorijom, kakvu ima Crvena zvezda, ima i hiperprodukciju istorijskih momenata.

Kada se pobedi Liverpul, to je zaista istorijski trenutak, kada se povežu dve Lige šampiona posle gotovo 30 godina neigranja tog takmičenja, to je takođe istorijski važno… Šta je onda istorijski u novoj sezoni Lige Evrope i u grupi L u koju je Zvezda upala?

Činjenica da je Crvena zvezda četvrtu godinu zaredom među najboljih 80 evropskih timova (uslovno rečeno) svakako je za pohvalu i upravo zato mečevi sa Gentom, Hofenhajmom i Slovanom iz Libereca ni po čemu neće biti istorijski, kako je najavljeno.

Tek iza tih susreta kriju se neki novi “istorijski” horizonti.

Na prvi pogled i prvo izgovaranje imena, ni nabrojani timovi nemaju veliku težinu, ali je L grupa metaforički prikaz Lige Evrope kao takmičenja.

Šanse da ekipa iz trećeg šešira ne izgubi ni bod u grupi nisu male. Hofenhajm koji je prošlog vikenda pobedio Bajern Minhen bez Levandovskog i prekinuo seriju ludačkih rezultata Bavaraca, mezimče je Ditmara Hopa koga navijači širom Nemačke preziru. Ili su ga prezirali dok njegova farmaceutska kompanija nije počela da radi na razvoju vakcine protiv koronavirusa. Hofenhajm je projekat u najpesimističnijem smislu za vaš klub, koji možete da zamislite – sve je posloženo onako kako bi trebalo, treneri se dovode u skladu sa strategijom, igrači u skladu sa vizijom, radi se po dugoročnom planu i nema ad hoc rešenja.

Kako su dobro primetili u podkastu “Piramida radosti”, činjenica da Bajern želi da kupi Kramarića nije nešto zbog čega bi protivnici nemačke ekipe u LE trebalo da se raduju – pitanje je koji je transfer za te novce već dogovoren? Poznato je da je jedna od meta (do duše ne na istoj poziciji) Rajan Sesenjon.

O Ligi Evrope dosta govori i činjenica da je najbolji tim iz četvrtog šešira dao 32 miliona timu iz prvog šešira sa kojim Zvezda igra za jednog igrača. Gent je prodao Džonatana Dejvida, buduću zvezdu severnoameričkog fudbala, Lilu i Francuzi su tako makar jednim delom olakšali Zvezdi situaciju.

Kontekst u kome se nalazi belgijska ekipa je sličan kontekstu u kom je bila Sparta iz Praga kada se sudarila sa Zvezdom pre nekoliko godina u kvalifikacijama. Klub je nakon godina rasta doneo nekoliko jako loših odluka i trenutna krvna slika pokazuje visok nivo rasula.

Ipak, pitanje je da li će crveno-beli to moći da iskoriste jer se sa Gentom susreću tek u trećem kolu.

Tu je i Slovan iz Libereca, za koga Zvezdu ne vežu lepa sećanja. To je tim čiji najskuplji igrač Jan Matoušek vredi 1,3 miliona evra (do duše po Transfermarketu), ali je tim solidno ukomponovan. Na klupi je Pavel Hoftih, koji je radio kao sportski direktor u Spartaku iz Trnave u vreme kada su crveno-beli sa njima igrali u kvalifikacijama. To je svakako tim sa kojim bi Zvezda trebalo da ima najbolje šanse u obe utakmice.

Ipak, sve prognoze dovodi u pitanje situacija u srpskom šampionu.

Posle utakmice sa Omonijom pisali smo ovde da Zvezdi nedostaju špic, bekovi koji mogu da igraju u kontinuitetu i defanzivan vezni igrač.

U međuvremenu Falćineći se dobro pokazao pa je prva stavka precrtana, drugih pojačanja nema ni na radaru, a Stanković je nedostatak zadnjeg veznog nadomestio taktičkom lucidnošću – da igra bez zadnjeg veznog.

Najavljeno je da će iz kluba otići Degenek i Ben, a za Gavrića navodno stižu višemilionske ponude. Ako bi sva trojica napustila Beograd, na stadionu Rajko Mitić bi bilo potrebno da se dogodi čudo do kraja prelaznog roka kako bi Zvezda bila kompetitivna.

Neka od pojačanja koja su bila priželjkivana (Bane Ivanović) ili blizu dogovora (Marko Docić) ili samo puste želje (Ogeni Onazi) nisu realizovana i sada je na Zvezdinom menadžmentu da pronađe rešenje.

Stanković je zagrljenim igračima nakon plasmana u LE već objasnio: njih čeka rad “da se ne bi ponovilo poslednjih 25 minuta protiv Ararata”. Oni su bolji od toga.

I čekaju ih Hofenhajm, Gent i Slovan Liberec, pojačala se Zvezda ili ne.

“Samo da dođe utorak.”