U zaostavštini Ksenije Atanasijević koja je pohranjena u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu čuvaju se njeni dnevnici koje je svojevremeno publikovao Radovan Popović. Između ostalog tu se izdvaja i njena lična drama koju je bez okolišanja opisivala. Sve se dogodilo jednog dana kada je otišla kod lekara da potraži lek za svoju stomačnu boljku. Jednostavno – zaljubila se u doktora, ali i doktor u nju. Međutim, on je imao porodicu. Ksenija je svoje ljubavne jade opisivala iz dana u dan…

13. juna 1937.

Sa Dr. M. triput sam danas govorila telefonom. Inače, on me svakoga dana najmanje dvaput telefonom zove. Na silu je hteo da se večeras vidimo. Nosila sam se dugo sa njim da ne izađem posle večere, jer mi se mrtvački spava. Na njegovu tvrdu upornost svako bi morao da popusti.

Našli smo se kod „Spomenika“, išli malo ulica oko M. i moje kuće i posle tramvajem br. 2 učinili kružni put. Pred svetom, Bogu hvala, nije mogao da bude egzaltiran, kako on ume da bude. Doneo mi je jednu pesmu o mojim rukama. Izgleda da ga moje ruke doista jako zanose. Ali ja bih od svega najpre jedno: da se odmorim!

21. juna 1937.

Kada sam se sa njim sastala, on je bio kao u ekstazi. Ovo je sve lepo i sasvim neočekivano. Mislila sam da ni jedno preživljavanje ove vrste ne može više doći u mome životu. Da li je dobro ili zlo što sam se prevarila? Ponekad mi se čini da je ovo leto u Beogradu lepše od svakog putovanja. Samo, šta će biti kada se njegova žena vrati sa puta? Ona je tako neprijatna bila još dok smo se samo najučtivije razgovarali i dok ni do kakve deklaracije od njegove strane nije došlo.

12. jula 1937.

Zahuktali rad. Neprekidno iscrpljivanje za stolicom. Uveče, kod „Spomenika“ našla se sa Dr. M. Otišli smo tramvajem u Zemun. Šetali kraj obale, sedeli na klupi dok nas je vetar oštro šibao, a voda bila zagasito crna. Posle smo se, polovinu puta, vratili peške. On je strahovito egzaltiran i zaljubljen. Prvi put me je poljubio. Jedva sam uspela da ga nagonim da uđemo u tramvaj. Bila sam iscrpljena od hoda, a i bojala sam se da ostanem dalje sa njime.

Ceo tekst objavljen je u vanrednom, svečanom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od srede, 10. novembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.