Američki državni sekretar Majk Pompeo povukao je izjavu koju je Stejt department dao povodom presude u slučaju „Državni udar“ u Crnoj Gori, piše američki magazin „Forin polisi“, pozivajući se na tvrdnje aktuelnih i bivših američkih zvaničnika, prenosi RTS.

Zvaničnici na koje se poziva Forin polisi tvrde da je Pompeo povukao izjavu zato što želi da „omekša“ ratobornu retoriku s Rusijom uoči posete Moskvi.

Forin polisi piše da se američki državni sekretar protivio objavljivanju saopštenja, ali je ono objavljeno greškom.

Naime, Pompeov kabinet je naložio da se izjava poništi, ali je birokratski mehanizam već bio pokrenut.

Ubrzo nakon objavljivanja, izjava je povučena i uklonjena sa sajta Stejt departmenta, navodi list.

U saopštenju koje je povučeno, Stejt department je pozdravio presudu kao „jasnu pobedu vladavine prava nad ogoljenim ruskim pokušajem da potkopa“ suverenitet Crne Gore.

„Od osujećenog pokušaja državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, koji je podržala Rusija, Crna Gora je preduzela važne korake ka integraciji u transatlantsku porodicu, od kojih je najznačajniji pridruživanje NATO-u u junu 2017. godine“, navedeno je u saopštenju.

Sudsko veće Višeg suda u Podgorici proglasilo je u četvrtak krivim sve optužene za slučaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori oktobra 2016. godine, a lidere opozicionog Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića osudilo na po pet godina zatvora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.