Da li vam je poznato ono: “Ekonomski bolje stojimo od svih, munjevito smo reagovali”? – Bečka škola hvatanja za glavu

2
Foto Profimedia

Da je znao šta će se desiti kroz samo devet meseci, austrijski kancelar Sebastijan Kurc verovatno 6. maja prošle godine ne bi izgovorio: “Austrija ekonomski mnogo bolje stoji od drugih zemalja.” Ujeo bi se Kurc za jezik verovatno i sasvim sigurno ne bi dodao i ono: “Reagovali smo munjevito, mnogo brže oborili krivu zaraze od ostalih i zbog toga su ekonomske posledice manje.”

Da zna gde će pasti, čovek bi seo – rekao bi mu sada neki stariji i iskusniji Austrijanac dok čisti sneg ispred svog bara na ski-stazi. Kod njega već dugo niko nije seo i rumen od skijanja naručio i butkicu i kuvano vino i častio mladog konobara koji tokom zimskih ferija kod njega honorarno radi.

U četvrtom kvartalu Austrija je doživela pad od 4,3 odsto, kakav nije prijavila nijedna druga članica Evropske unije i kakav osim u Španiji nije zabeležen ni u 2019. godini.

Kako se to dogodilo?

Pao je sneg, a ljudi nisu krenuli na zimovanje u Austriju. Čak ni oni koji su krenuli nisu uspeli da potroše ni jedan cent na austrijskim skijalištima jer su redom bila zatvorena zbog toga što “munjevita reakcija” nije donela očekivane efekte.

Još su u junu ukinuti propisi o obaveznom nošenju maske, upozorenja epidemiologa o držanju distance u kafićima i na bazenima nisu ozbiljno shvaćena, a slike raspevanih ulica Graca i njegovih razigranih posetilaca i stanovnika obišle su Stari kontinent.

Letnje opuštanje, koje je svojim samouverenim govorom iz maja Kurc sam najavio, doprinelo je da u jednom trenutku Austrija ima 264 nova slučaja nedeljno na 100.000 stanovnika, u trenutku kada Nemačka ima 127 slučajeva u istoj razmeri. Kada je Merkelova odlučila da pooštri epidemiološke mere, Kurc je imao duplo više razloga da uradi isto. 

U normalnim vremenima oscilacije austrijske ekonomije slične su onim koje pogađaju nemačku ekonomiju, ali su u drugoj polovini prošle godine postale mnogo drastičnije jer gotovo 15 odsto austrijske ekonomije direktno zavisi od turizma. I dok je austrijska vlada spremna da različitim dovijanjima obezbedi minimalnu pomoć hotelijerima, brojne kompanije koje se bave pružanjem usluga su se ugasile.

“Sektori koji su pogođeni zaključavanjem kod nas su mnogo važniji za život brojnih regija nego u Nemačkoj”, rekao je finansijski direktor Austrijske banke Štefan Brukbauer i dodao: “Kompanije su ugašene i njihovi vlasnici će mnogo duže čekati da ih ponovo pokrenu nego u drugim zemljama.”

Sada širom zemlje mali privrednici podvlače crtu i hvataju se za glavu kada vide konačni saldo. Nije drugačija slika ni u prostorijama austrijskog Ministarstva ekonomije.

Procene su da je BDP u 2020. pao za 7,5 odsto, da je kupovna moć prosečne austrijske porodice pala za 8,5 odsto, a da je skočila samo nezaposlenost. I to gotovo za trećinu.

Stručnjaci procenjuju da bi planirani rast od 4,5 odsto u 2021. godini ipak mogao da se zaustavi već na 2,5 odsto.

I dok u Tirolu besni novi soj koronavirusa, Kurc je primoran da razmišlja o popuštanju mera. Kada ne razmišlja o tome, verovatno mu na pamet pada onaj govor iz maja.

“Ekonomski stojimo mnogo bolje od drugih zemalja. Reagovali smo munjevito…”

2 KOMENTARA

Comments are closed.