Da li vakcina protiv tuberkuloze može da suzbije Covid-19: Australijanci isprobavaju BCG na zdravstvenim radnicima da bi im ojačali imunitet

0
Foto: Profimedia

Australijskih zdravstveni radnici učestvovaće u kliničkim ispitivanjima kako bi utvrdili da li BCG, ili vakcina za tuberkulozu, može da ih zaštiti od Covid-19, saopštili su naučnici.

U ovom isptivanju će učestvovati oko 4.000 zdravstvenih radnika koji rade u bolnicama širom Australije a sve kako bi se ispitalo da li ona može da ublaži simptome koronavirusa, saopštili su istraživači sa Mardokovog dečjeg istraživačkog instituta u Melburnu.

“Iako je originalno razvijena protiv tuberkuloze, i još uvek se daje preko 13′ miliona beba prosečno godišnje kao prevencija te bolesti, BSG takođe može da pojača ljudski odbrambeni sistem, trenirajući ga s većim intenzitetom deluje na klice”, navodi se u saopštenju. “Nadamo se da ćemo smanjiti učestalost i ozbiljnost simptoma Covid-19 kod zdravstvenih radnika koji su primili BSG vakcinu”, naveo je vodeći istraživač Najdžel Kertis.

“Krećemo od pretpostavke da ako imate snažan imunološki sistem, tada virus neće moći da se razmožava i čini štetu našem organizmu”, rekao je Najdžel Kertis. “Mi stare vakcine sada preusmeravamo za nešto drugo”, dodao je.

Ispitivanja počinju sledeće nedelje, a rezultati se očekuju za šest meseci, saopštio je MCRI.

Polovina učesnika će primiti vakcinu, koja ima blage popratne pojave, dok će druga polovina uzimati placebo. Oni će preko posebne aplikacije na svojim mobilnim telefonima moći da prate svoje zdravstveno stanje.

Australija će se tako pridružiti kliničkim ispitivanjima koja se sprovode u Holandijij i SAD, navodi ScienceAlert.

Kako za sada nema dokazanog leka ili vakcine protiv COVIDA-19, naučnici širom sveta ulažu velike napore da se što pre napravi vakcina koja će biti efikasna.

“Biće ih mnogo i neće sve biti uspešne, ali neke hoće, zato je bitno da imamo što više različtih projekata”, smatra vodeći britanski ekspert za imunizaciju profesor Adam Fin sa Univeziteta Bristol.