Da li sudije imaju taj “stepen svesti” da između sebe biraju najbolje: Skupštinski odbor pozitivno ocenio Predlog strategije za razvoj pravosuđa

0
Foto: Profimedia

Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu dao je pozitivno mišljenje o Predlogu strategije za razvoj pravosuđa od 2019. do 2024. godine.

Odbor će Ministarstvu pravde dostaviti primedbe pojedinih poslanika i iz vladajuće koalicije i iz opozicije koji su protiv toga da se izbor sudija “ukloni” iz Skupštine.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović je na sednici Odbora rekao da pravosuđe “nije spremno da prihvati tu odgovornost da autonomno vrši izbor sudija”, jer je Skupština, što je sadašnje rešenje, “poslednji filter da se izvrši njihov pravičan i zakonit izbor”.

“Ako se samim sudijama dozvoli i ukoliko bi, kojim slučajem, a siguran sam da neće, Visoki savet sudstva bio sačinjen isključivo od sudija, onda bi država bila prepuštena u ruke desetak ljudi”, procenio je Jovanović, navodeći da sudije odlučuju o “vitalnim interesima države”.

On je ocenio da pravosuđe “još nije sazrelo za to, jer kod sudija nije taj stepen svesti da između sebe treba da biraju najbolje”, već tu “ima nepotizma i lažne solidarnosti”.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski je, podsetivši koje sudije i tužioce Skupština bira, rekao da ga “ne zanima” šta kažu nevladine organizacije i Venecijanska komisija Saveta Evrope.

Po njegovim rečima, takva rešenja se nameću samo nekim zemljama bivše Jugoslavije, ali “njegova saznanja iz kontakta s kolegama advokatima” iz regiona, pokazuju da je rezultat toga loš.

Poslanik Srske radikalne stranke Sreto Perić rekao je da je Predlog strategije dobra polazna osnova, ali i da podržava mišljenje Komlenskog i da je “i radikalniji” u tome.

On je rekao da treba razmišljati i o ideji da sudije materijalno odgovaraju za svoje odluke, ako su one posledica nesvesnog rada, umesto da teret padne na državu, navodeći da se može očekivati da će se još više građana žaliti stranim institucijama.

Predsednik skupštinskog odbora, poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović je rekao da Srbiju Poglavlje 23 pregovora o prijemu u EU obavezuje na usklađivanje sa propisima Unije, te “moramo biti na toj liniji”

(Beta)