Izvor zaraze novim sojem koronavirusa koji prerasta u smrtonosnu infekciju pluća u Kini mogle bi da budu dve vrste zmija – kineski krajt i kineska kobra, piše CNN.

Krajt, još poznat kao tajvanski krajt ili kineski krajt, izrazito je otrovna vrsta zmike koja je nastanjena u centralnoj i južnoj Kini i jugoistočnoj Aziji.

Virus je prvo otkrivn krajem decembra prošle godine u Vuhanu, glavnom gradu u centralnoj Kini, i vrlo brzo se raširio. Problem je što su osobe zaražene virusom, a nisu to znale, putovale u druge zemlje i tako ga brzo proširile. Koristeći uzorke virusa izolovanog od pacijenata, naučnici u Kini otkrili su genetski kod virusa, koristeći mikroskope da ih fotografišu. Patogen odgovoran za ovu pandemiju je novi koronavirus. U pitanju je ista porodica virusa kao i SARS i MERS, koji su bili izuzetno smrtonosni. SZO je zavela novi virus kao 2019-nCoV.

Zmije često love divljač, a prema nekim izveštajima, i zmije su se prodavale na lokalnoj pijaci morske hrane u Vuhanu, što povećava mogućnost da je virus možda prešao s domaćina – šišmiša, na zmije, a zatim i na ljude, što je dovelo do širenja virusa.

Koronavirusi se zaista prenose sa životinja, ali uglavnom je to bilo sa pacova, svinja ili slepih miševa. Virus se krajem prošle godine pojavio kod onih koji su bili povezani s morskom hranom, pa se prvo verovalo da je bilo u pitanju trovanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.