“Da li su u Zagrebu poželjni samo tihi Srbi? Ja možda govorim tiho, ali politički…”: Milorad Pupovac za novi Nedeljnik

1
Profimedia

Politički potezi Srba u Hrvatskoj uzburkali su protekle nedelje javnost i u Beogradu i u Zagrebu. Prisustvovanje Borisa Miloševića, potpredsednika Vlade Hrvatske, inače Srbina iz Hrvatske, događaju u Kninu gde se obeležavala godišnjica “Oluje” pretvorilo se u orkansku debatu da li taj potez doprinosi pomirenju ili predstavlja omalovažavanje srpskih žrtava. O tome, ali i o odnosima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da li se pokajao što je Milošević prisustvovao događaju u Kninu, šta je to donelo srpskoj zajednici, kao i o tome da li su Zagrebu potrebni samo “tihi Srbi” za novi broj Nedeljnika govorio je Milorad Pupovac, politički lider Srba u Hrvatskoj.

Inače, Igor Mandić je u intervjuu Nedeljniku rekao da su u Zagrebu poželjni samo tihi Srbi, iako su oni izgradili Zagreb.

“Prvo, podsjetio bih vas na niz kampanja koje smo proteklih godina imali u javnosti, poput ‘Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?’, preko kampanje za ćirilicu ‘Da se bolje razumijemo’ ili posljednjih kampanja protiv obnove ustaštva i kampanje ‘Pupi je kriv za sve’. O komemoracijama i komemorativnim praksama da ne govorimo. Kao i o drugim kulturnim i političkim porukama. Jedino ako netko ne očekuje da posežemo za nečim naopakim. Drugo, ja možda, osim ponekog izuzetka, govorim tiho, ali politički nisam tih. Buke i bijesa među Srbima i Hrvatima bilo je i ima previše i bez mene. Našao sam drugu vrstu govora o teškim i bolnim temama. Rijetko sam kad prešutio ono što se nije smjelo ili trebalo prešutjeti. Bez obzira na to gdje sam govorio: u Saboru, medijima, na komemoracijama ili naučnim skupovima. Da sam u svemu drugome postizavao toliko koliko u govorenju kao pretpostavci zaštite prava Srba u Hrvatskoj i borbe za Hrvatsku kao tolerantno društvo, bio bih zadovoljniji nego što jesam”, rekao je Pupovac između ostalog.

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 13. AVGUSTA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

Na poklon svim čitaocima Njujork tajms na srpskom

1 KOMENTAR

  1. Zašto Srbijanci imaju poriv da pljuju sami po sebi, a time i po svim ostalim Srbima? Davanje javnog prostora osobi koja je na proslavu oluje poslala navodnog Srbina čiji je otac učestvovao , kao hrvatski vojnik, u protjerivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske i to predstavlja kao akt pomirenja jednako je podržavanju hrvatske propagande u njihovim medijima. . Ako več nemate obzira prema živim predstavnicima vlastitog naroda, trebali bi imati prema žrtvama Umjesto da mu se na svaki način oduzme legitimitet čega se on i njegovi mentori najviše plaše, zbog čega i ova bjesomučna kampanja u srbijanskim medijima, otvara mu se prostor da svim mogućim jezičnim salto mortalima pokuša prognane srbe iz Hrvatske ponovo pridobiti da mu daju glas na manjinskim izborima. Ima li imalo pameti u Srba?

Comments are closed.