Da li su jaja zdrava, treba li jesti žumance ili samo belance…Evo šta kažu eksperti

2
Foto: Profimedia

Jaja dominiraju u svim vrstama menija, i obavezna su u doručku bilo da je reč o brzoj hrani ili takozvanom “zdravom” obroku. Ali, da li jaja podižu holester? Treba li da jedete omlet od belanaca ili mogu i žumanca? Ili je važno da su organska jaja, i da li su ona hranljivija?

Naučnici su dugo raspravljali o zdravstvenim koristima i rizicima od jaja, a kontroverze se nastavljaju. Nedavna studija objavljena u JAMA magazinu povezala je holesterol u jajima sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja i rane smrti, čak i kada ih jedemo u manjim količinama, prenosi Tajm.

Ima još mnogo toga što treba da se istraži, ali naučnici, ipak, kažu da je i ovo što se do sada potvrdilo kroz studije, pokazalo da je reč o zdravoj hrani i da ih ne treba izbegavati.

Na pitanje da li su jaja zdrava, nutricionisti se slažu da ih proteini i vitamini čine zdravom opcijom. “Rekao bih da su jaja veeoma zdrava, sa 13 esencijalnih vitamina i minerala”, kaže dijetetičar Brigit Zejtlin. “Plus, oni su dobar izvor visokokvalitetnih proteina, a to je ono što naše telo koristi za izgradnju i održavanje jakih, zdravih mišića.”

Jedno veće jaje ima oko šest grama proteina, ali i 72 kalorije. Jaja su takođe bogata hranljivim sastojcima kao što su biotin, koji pretvara hranu u upotrebljivu energiju, holin, esencijalni mikronutrijent koji pospešuje metabolizam, vitamin A, važan za imuni sistem, lutein i zeaksantn, antioksidanti koji štite telo od slobodnih radikala. Jaja su jedina hrana koja prirodno sadrži vitamin D, koji održava kosti jakima.

Godinama, žumance je izdvajano kao nezdravo zbog svog holesterola: jedno veće jaje sadrži 186 mg holesterola, a dnevne preporučene doze su manje od 300 mg. Povezivano je sa srčanim oboljenjima, ali nova istraživanja pokazuju da za većinu ljudi, holesterol u ishrani možda neće značajno uticati na nivo holesterola u krvi. Ipak, druga studija koja je trajala 31 godinu, pokazala je da pola jajeta dnevno, što znači tri ili četiri nedeljno, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za šest procenata, a od rane smrti za osam procenata. Zato je važno prethodno konsultovati lekara, ali ne zaboravite, dodaju stručnjaci, da su koristi od žumanca dovoljna da ih ne isključujete iz ishrane (i to zbog gvožđa, folata, vitamina, luteina i zeaksantina). Nutritivna vrednost belanca svodi se na neke b vitamine i proteine, zbogčega mnogi stručnjaci ohrabruju jedenje celog jajeta. Takođe, omlet će biti ukusniji kada se uključi žumance, a gubi se skoro polovina količine proteina u jajetu kada se ono baci, navode stručnjaci.

Ne treba zaboraviti niti da je holesterol u ishrani od 2015. nešto što se ne smatra onim što podiže podizanje holesterola u krvi. “Faktori rizika su verovatnije povezani sa bolestima srca i uključuju genetiku, sedelački način života kao i životni stil koji uključuje pušenje i konzumiranje alkohola.”

Kuvana jaja su dobra za vas jer čine protein lakše svarljivijim i povećavaju iskoristivost biotina, ali možete da ih jedete na toliko različitih načina, dodaje Zejtlin.

2 KOMENTARA

  1. Pa akoje tako sve d ne valja pakovano ili nepakovano u ovo ili ono zašto to radite i dalje proizvodite i puštate u prodaju ,prekinte javn sa takvim stvarima koje štete organizmu čovjeka ma gdje se on nalazio.Nego mi smo stvoreni da jedni drugima škodimo

  2. Nisam medicinar,da dajem sud i ocenu neke hrane koje jedemo bez obzira da li su”korisne” ili nisu.Sve je relativno,pa i način ishrane.ne samo da je relativno,nego i korisno ili nekorisno po organizam.To se stručno kaže:”Sve je individualno”.

Comments are closed.