Dok je Turska prošle godine ulazila u završni deo predizborne kampanje, milioni birača širom zemlje su se nadali da uskoro neće više živeti u državi čiji je predsednik Redžep Tajip Erdogan (iako je tako već 21 godinu). Preko puta Erdogana, kao predstavnik opozicije, na izborima stajao je Kemal Kilicdaroglu.

Mnogobrojna pitanja našla bi se pred Kilicdarogla da je pobedio (a danas znamo da nije), kao što su verska polarizacija, ekonomija, visoka inflacija i odnosi sa NATO saveznicima, provlačilo se još jedno pitanje. Iako ne istog značaja kao prethodna, ali nimalo beznačajno za veći deo stanovništava, našlo se i pitanje:

Da li će se Turska vratiti da učestvuje na Evrovizijii?

Prvo učešće Turske na Evroviziji bilo je 1975. godine. Zbog njihovog učešća, Grčka se povukla iz takmičenja, a razlog je bio invazija Turske na Kipar. Potom je Turska napravila malu pauzu, ali se vrlo brzo već 1978. godine vratila kao učesnik.

Njihove pesme nadalje ostvarivale su odlične plasmane, i često su bili jako blizu pobedi. Međutim, svemu tome je došao kraj 2012. godine. Nezadovoljstvo vraćanjem bodova žirija u sistem bio je razlog zašto se Turska odlučila da napusti takmičenje. Direktna kvalifikacija velike petorke u finale je još jedan od faktora koji je podstakao takvu odluku.

Turska 2013. i 2014. godine nije čak ni prenosila takmičenje na svom javnom servisu TRT. “Konzervativni”, kako ga nazivaju u jednom tekstu, javni program kasnije je otkrio da zbog učešća, a kasnije i pobede, Končite Vurst nije prenosio takmičenje.

“Kao javni servis ne možemo da emitujemo uveče u 21 sat – kada su deca još budna – neku Austrijanku sa bradom koja nosi suknju, ne veruje u pol i izjašnjava se i kao muškarac i kao žena”, napisao je TRT.

Zato su prošlogodišnji izbori bili, koliko nada za neko bolje sutra građanima Turske, toliko i nada da se ova zemlja vrati u najgledanije muzičko takmičenje u Evropi. Kilicdaroglu je, činilo se imao dobre šanse za pobedu, a mnoge birale privukao je samo jednom kratkom rečenicom – “odluka Turske da se povuče sa Evrovizije bila greška”. Dok je Erdogan iste odbijao rečenicama poput: “Mi smo protiv LGBT zajednice. Zato što je za nas porodica svetinja”.

Međutim, ishod tih izbora razočao sve ljubitelje ovog takmičenja, kao i sve koji su verovali u promene.

Kako se, za čitavo jedno punoletsvo (21 godina), Ergdoganov narativ nije promeni, tako nije ni sad.

Ovogodišnji predstavnik Švajcarske, Nemo, odneo je pobedu na Evroviziji 2024. Nemo se izjašnjava kao nebinarna osoba i ovom pobedom postao je prvi nebinarni pobednik na ovom takmičenju. Njegova pobednička pesma “The Code”, operska pop – rep numera, govori o njegovom putu ka prihvatanju nerodnog identiteta.

Zbog Nemove pobede, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je manifestaciju Pesma Evrovizije da navodno podstiče „rodnu neutralizaciju“ i da ugrožava tradicionalnu porodicu.

U govoru nakon sastanka vlade, Erdogan je učesnike Evrovizije opisao kao „trojanske konje kvarenja društva“ i ocenio da je njegova vlada u pravu što Tursku još od 2012. godine drži podalje od tog panevropskog pop takmičenja.

„Na takvim događajima postalo je nemoguće sresti normalnu osobu“, ocenio Erdogan, čija vladajuća Partija pravde i razvoja ima korene u turskom islamskom pokretu i čija je vlada poslednjih godina postala manje tolerantna prema LGBT pravima, prenosi ABC News.

Prema njegovim rečima, Pesma Evrovizije je „sramotno takmičenje“ i sada se vidi da je odluka o tome da Turska na njemu ne učestvuje bila „ispravna“. Takođe je istakao na ozbiljan pad nataliteta, što je okarakterisao kao “egzistencijalnu pretnju” i “katastrofu”.

Iako je prošlogodišnji maj bio poletan i pun nade, Erdogan je odneo pobedu ispred Kilicdaroglu za svega pet posto. Erdgogan je izgurati četvrtinu veka u udobnoj predsedničkoj fotelji Turske, a njegovi građani, ljubitelji Evrovizije gledaće voljeno takmičenje bez svog predstavnika…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.