
Burek je nešto najspecifičnije i najukusnije od domaće kuhinje, zato nikad nećemo prestati da ga jedemo i zato je ono što svaki stranac u Srbiji mora da proba. Najpoznatiji food influencer sa ovih prostora Pavle Branković Paqito, napravio je burek-vodič i izdvojio pekare u kojimau Beogradu možete jesti najbolji burek.
Posle ove epizode nastala je velika potražnja za burekom i dugački redovi ispred pekara koje je preporučio. Sigurni smo da ste probali bar neke od njih, a ako niste, dok se spremate da odete, evo šta je Paqito o njima rekao.
PEKARA „BUREK ČEDA“
Paqito naručuje 250 gr sa sirom, 250 gr sa mesom i pola litre jogurta. Kaže da je čuo, dok naručuje standardno, da kod njih dobro ide i onaj sa višnjama.
Ovu pekaru ovorio je Ivan, deda njenog sadašnjeg vlasnika, a ime joj je dao po svom sinu. Ovo je već treća generacija, a vlasnici imaju makedonske korene. Kažu mu u pekari da je tajna makedonskog bureka, ona zbog koje kažu da je najbolji, to što su Makedonke tradicionalno stalno pripremale pite i bureke od svega što su imale u kući.
Kako kaže Paqito, Čedin burek je uporedivo manje mastan od ostalih bureka, kore su mu deblje i bez previše nadeva – a kako dodaje, izvorno burek ima manje nadeva kako bi se i osećalo ono što treba – testo.
„Vrlo je retko da neko napravi dobro i sir i meso, uvek ima nekih oscilacija, negde je sir top, negde je meso onako, vrlo je nezgodno. Ovde su mi i sir i meso na visokom nivou i imam problem da se odlučim. Inače uvek uzimam meso, pošto to najviše volim, a sa sirom se izborim ako je dobar kao ovaj, ali meso je broj jedan“, objašnjava dalje.
PEKARA „PETROVIĆ“
Paqito je onda otišao u Zemun i najpoznatiju pekaru u tom kraju, pekaru „Petrović“ koja je osnovana još 1921. godine. Sava Petrović, osnivač ove pekare, našao se na starom posteru karikatura legendarnih Zemunaca, sa sve gradonačelnikom Brankom Pešićem, Isidorom Sekulić, Davidom Albaharijem i drugima. Dobili su plaketu za najbolji hleb 1989. godine, kada je, kaže, bilo mnogo teško dobiti bilo kakvu plaketu.
Pekara „Petrović“ prodaje između 400 i 500 kg bureka dnevno, a Paqito dodaje da je to bitno merilo. Već po ulasku, stao je u red i čuo nešto što ga je zabrinulo: da nekog bureka nema.
I u ovoj pekari on naručuje njegovo standardno. Kada jede u Petroviću, kaže, glavni mu je sir, iako inače preferira meso. Međutim, ovo je izuzetak, naš vodič specijalno za Velike priče proba i burek sa Nutelom.
Ovaj burek je masniji od „Čede“, ima više nadeva, drugačiji je tip bureka i malo su tanje kore.
„Kad kažem da mi je bolji sa sirom grize me savest, a meso je isto top“, kaže Paqito.
Kore su mu tvrde i to je ono što drži burek i što ga čini pravim, ali je ovde sir posebna priča, jer je to sremski, poznatiji kao švapski sir. Nije stari zrnasti sir, već onaj koji se topi.
„Kažu da je deda Sava, on je patentirao, njegova je receptura, on je izabrao ovaj sir, birao po pijacama, a naslednici su uspeli dobavljače da održe jer je to najveći izazov poslovanja“, dodaje.
PEKARA „LJUPČE“
Ovo je pekara koja radi od 1970-te godine, a receptura im je ostala ista. Kod „Ljupčeta“, kaže, jede samo sir, jer je sir „vanvremenski“.
Korice bureka su daleko tanje nego kod Čede ili Petrovića, a daleko je više fila. Faktički, sir dominira. Za razliku od Petrovića, kod kog se sir više topi, ovde je on zrnast i ima ga više.
„Ljupče gospodar luka, ovde ga ima kao deset ćevapa. Ko voli on će ovde biti prezadovoljan, za moj ukus je malo više“, dodaje Paqito kroz smeh.
PEKARA KIRĆANSKI
Red je ispred ulaza i to u vreme odmora. Isti sir koriste od 1989. godine.
Kirćanski sa mesom, ima potpuno drugačiji ukus, samo meso ima drugačiji ukus, tanak je, nije predebeo. Kraj u kojem se nalazi trenutno, bio je periferija, a onda su postali najpoznatiji u tamo.
„Kada jedeš burek u pekari osuđen si na to kako ti ga iseku, pošto jedeš samo viljuškom. E sad, ako je komad veliki, da li može sve da stane u usta ili moraš da ga sečeš. Mislim da ovaj komad može da stane“, kaže Paquito.
U siru ima komada. Našli su čoveka 1989. godine i dogovorili su se da od njega uzimaju, a prema njihovoj priči, on nije mogao da isporuči dovoljno sira, pa mu je pekara Kirćanski dala nekoliko krava. Tako da je dobavljač, u znak zahvalnosti, nastavio sa isporukom sira uvek, čak i u vremenima bombardovanja i onda kada je bilo teško prevoziti ga.
PEKARA TRPKOVIĆ
Ovo je već pekara gde ne možete da omašite red – jedan je za burek, a drugi za pecivo. To je ujedno i radnja sa najboljim izlogom, jer je sve „na izvolte“ i primamljivo. Poznato je da kod njih, osim sira i mesa, odlično ide i onaj sa šunkom i sirom.
Ovde osim kombinacije sira i mesa, Paqito proba i kiflu sa džemom od kajsija, jer ga je privukla u izlogu.
Priča priču o „Pekarskom jogurtu“ od 250 ml, koji je zapravo nastao tako što je Mlekara „Subotica“ na isnsistiranje Pekare „Trpković“, povećala prvobitnu ambalažu od 200 ml za 50 ml, jer je to idealna količina jogurta za jednu četvrtinu bureka.
„Trpković je jedna od retkih pekara koja može da napravi dobar burek sa mesom. Vide se komadi mesa, što znači da je stvarno meso, a ovo meso samo po sebi ima svoj ukus, vidi se da je miks, mesa, malo šargarepe, bibera, nema luka, ali meso ima poseban ukus samo po sebi. Spada u kategoriju masnijih, možda najmasnijih na tržištu“, zaključuje Paqito.
USKORO SAMO NA VELIKIM PRIČAMA
NAJVEĆI GASTRO PODKAST U REGIONU: PAQITOV PUT DRUGA SEZONA
Pavle Branković dolazi u vaš grad
Do tada, tu su epizode iz prošle sezone. Pred vama je prva.
Dejan
Ruza Železnik
G
Ništa posebno. Daleko bolji "Kod Stoleta", Sremčica. Nije daleko od Ruže.
Durum testenina
Kirċanski vise ni nalik sta je bio