Da li se dogodila revolucija: Gugl tvrdi da je postigao kvantnu nadmoć

0
Foto Profimedia

Tim „Guglovih” istraživača predvođenih Džonom Martinisom postigli su kvantnu nadmoć prvi put u istoriji, navodi se u tekstu „Fajnenšel tajmsa”, a prenosi RTS. Tvrdnja o tome pojavila se u izveštaju na sajtu NASA, ali je od tada sa njega skinuta. „Gugl” je odbio da odgovori na pitanja o tačnosti navoda koja su poslali sa Univerziteta MIT.

Ukoliko je „Gugl” zaista postigao kvantnu nadmoć, to bi značilo da je otključao sposobnost kvantnih računara da rešavaju probleme koje klasični kompjuteri ili nisu u stanju ili im treba mnogo više vremena.

„Gugl” se dogovorio prošle godine sa NASA o korišćenju njihovih superkompjutera kao repera za svoje oglede kvantne nadmoći.

Prema navodima Fajnenšal tajmsa, u izveštaju je pisalo da je „Guglov” kvantni procesor bio u stanju da za tri minuta i 20 sekundi završi izračunavanja za koja je današnjem najnaprednijem superkompjuteru „Samit” potrebno oko 10.000 godina.

U povučenom izveštaju stručnjaci su rekli da „ogled predstavlja prvo računanje koje može da izvede samo kvantni procesor”.

Zahvaljujući kvantnom fenomenu, kvantni računari mogu da uporedo obrađuju ogromne količine informacija, dok tradicionalni kompjuteri moraju da ih obraćuju sekvencionalno, odnosno postepeno.

Koliko je ovakvo dostignuće značajno možda je najbolje opisao profesor Vil Oliver sa MIT, koji je na konferenciji „Emtek” uporedio ovu prekretnicu sa prvim letom braće Rajt.