PRESEK – Od poslednjeg preseka testirano je ukupno 8.659 ljudi koji su ispunjavali kriterijume za testiranje, od čega je njih 344 bilo pozitivno.

Na respiratoru se nalazi 170 pacijenata.

Potvrđeno je da je od poslednjeg preseka zabeleženo 13 smrtnih slučajeva od koronavirusa.

U Srbiji je trenutno 4.574 aktivnih slučajeva koronavirusa.

BEOGRADSKE BOLNICE GOTOVO PUNE – Da koronavirus ne posustaje najbolje pokazuje podatak da je u kovid ambulantama na teritoriji Beograda za 24 sata pregledano 3.225 osoba.

Bolnički kapaciteti popunjeni su više od 90 odsto. Кoronavirus je do sada u Srbiji potvrđen kod 18.983 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 418 ljudi. Do sada su testirane 507.002‬ osobe.

Lekari kažu da su beogradske bolnice pune, a među obolelima najviše je osoba starosne dobi od 30 do 50 godina.

U kovid sistem ušao je i Institut za reumatologiju sa više od 100 postelja, a po potrebi pacijenti iz Beograda šalju se u Smederevo, Požaravac, Belu Palanku…

DANAS SE SASTAJE KRIZNI ŠTAB – Krizni štab za borbu protiv širenja zaraze koronavirusa sastaje se danas.

Mediji najavljuju da bi mogle da budu donete još rigoroznije mere, a spominje se i potpuna zabrana okupljanja.

Doktorka Kisić Tepavčević juče je istakla da se nisu razmatrale rigorozne zabrane kretanja i da za tim nema potrebe jer je zdravstveni sistem unapređen.

DR GLIGIĆ: OVAKO NE MOZE DA SE IZDRŽI, NI PSIHIČKI NI EKONOMSKI – Doktorka Ana Gligić smatra da bismo sa koronavirusom mogli da vodimo bitku i dve ili tri godine.

“Život mora da se vrati u normalu. Jer ako nastavimo da živimo sa ovim opterećenjem sledi katastrofa, i psihička i ekonomska. Ipak, moramo da budemo svesni da kovid-19 nikada neće nestati iz naše sredine”, kaže dr Gligić, virusolog i nekadašnja šefica laboratorije u Institutu “Torlak”.

Ovakve viruse, dodaje ona u razgovoru za “Politiku”, jedino nešto iz prirode može da natera da nestanu.

Zato ćemo morati da se prokužimo. To znači da će virus morati da protutnji kroz nas ili ćemo da dobijemo vakcinu. Ali ko zna kada će se vakcina pojaviti. Mnogo je teško nešto predvideti posle samo nekoliko meseci od pojave novog virusa. Kada sam radila, nekada je bilo potrebno da prođu po dve, tri godine da bih neki virus identifikovala i to uz pomoć Jejl univerziteta u SAD. Kovid-19 moramo da uhvatimo i za rep i za glavu, slikovito rečeno”, kaže dr Gligić, svetski priznata naučnica, koja je sedamdesetih godina prošlog veka bila na čelu tima koji je izolovao virus velikih boginja ili variolu veru.

U VALJEVU NEPOTPUNE EVIDENCIJE OD 6. JULA ZBOG KAŠNJENJA TESTOVA – Кao i u većini drugih gradova Srbije, u Valjevu je veliki problem kašnjenje rezultata testova, piše RTS.

Podaci koji se zvanično objavljuju o žiteljima Кolubarskog okruga kojima je potvrđen kovid 19 nisu potpuni od 06. jula, jer rezultati kasne za oko 500 ljudi.

Primera radi, u Opštoj bolnici u Valjevu leži 57 pacijenata sa sumnjom na kovid infekciju, ali virus je potvrđen samo kod 14.

Po nekoliko dana kasne i rezultati testova koji su građani uradili na lični zahtev.

“I pored naših intervencija da ti rezultati budu što pre dostavljeni, znači, imamo i dalje taj problem, koji predstavlja ne samo nama problem analize i procene epidemiološke situacije i neka naša dalja istraživanja, nego i samim pacijentima kada treba da budu upućeni u tercijarnu zdravstvenu ustanovu radi operacije, radi nekih daljih ispitivanja”, izjavila je dr Marija Gavrilović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

NAGLI SKOK ZARAŽENIH U CRNOJ GORI – Institut za javno zdravlje Crne Gore je danas saopštio da je od 2.000 PCR uzoraka poslatih na obradu u Nemačku, čak 475 pozitivno na koronavirus.

Institut je testove poslao u Nemčaku jer u Crnoj Gori nema dovoljno kapaciteta te se na rezultat testa čeka i po sedam dana.

Osim rezultata iz Nemačke, danas su registrovana još 64 novozaražena, tako da je ukupan broj aktivnih slučajeva 1.453.

Većina novoobollih su, kako se navodi, kontakti prethodno registrovanih slučajeva.

Od sredine juna umrlo je 16 osoba, a 33 su se oporavile.

Poređenja radi, u Crnoj Gori je prošlog četvrtka, 9. jula, za dan bilo registrovano 59 zaraženih i bilo je aktivno 680 slučajeva, a od sredine juna do tada je bilo deset umrlih.

DANAS SE ODRŽAVAJU IZBORI U SEVERNOJ MAKEDONIJI – U Severnoj Makedoniji danas se održavaju vanredni parlamentarni izbori, deseti od osamostaljenja države.

Izborni dan, koji je proglašen za neradni, zbog pandemije kovida-19, biće produžen za dva sata i trajaće od 7.00 do 21.00, a glasaće se na 3.480 biračkih mesta za 15 lista.

Izborne ankete za pobedu daju blagu prednost vladajućem Socijaldemokratskom savezu (SDSM), nad opzicionim VMRO DPMNE, a u albanskom bloku partiji DUI pred koalicijom Alijansa za Albance i Alternativa.

Analitičari očekuju da će borba biti neizvesna do kraja i da će na rezultate bitno uticati izlaznost, a lideri partija su u finalnim obraćanjima pred izbornu tišinu pozvali građane da masovno izađu i glasaju.

TRAMPOVA KAZNA ZA KINU – Predsednik Donald Tramp je noćas potpisao zakon u kojem piše da će SAD smatrati Kinu odgovornom za represivne akcije protiv stanovnika Hongkonga.

Zakonom se predviđaju sankcije za kineske zvaničnike umešane u nametanje vlasti Pekinga Hongkongu.

Tramp je uz to izdao i dekret kojim se obustavlja američki preferencijalni tretman Hongkonga.

Ta dva poteza su deo ofanzive Trampove administracije na Kinu zbog, kako on naziva, nepravednog postupanja te rastuće azijske supersile, koja je, kako smatra Tramp, sakrila detalje o prenošenju korona virusa s čoveka na čoveka.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA:

Tagovi

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.