Da li sam ja jedna od njih?

  Genetika kao potencijalni rizik za obolevanje od raka jajnika, šestog po učestalosti karcinoma u Srbiji

  0

  Kada razmišljamo o vremenu iza nas, često konstatujemo da je za neke stvari kasno, te nastavljamo da živimo u sadašnjem trenutku. I dok je relativno lako oprostiti sebi što nismo postali profesionalni sportisti, obišli svet, naučili nekoliko jezika ili igrali tango u Buenos Ajresu, kada ne uradimo sve što smo mogli da zaštitimo svoje zdravlje, to kajanje ostaje zauvek.

  Od žena se po pravilu očekuje da budu empatične, požrtvovane i pružaju emocionalnu podršku, a užurban način života i svakodnevne obaveze, ispunjene potrebom da se svima udovolji, savremenoj ženi ostavljaju malo vremena za sebe. Nažalost, takav tempo često znači i da se redovni pregledi i briga o reproduktivnom zdravlju ostavljaju za „sledeći ponedeljak”. Zato je važno zastati i shvatiti da će beskrajni spiskovi obaveza uvek biti tu, ali da možda više neće biti nikoga da ih obavi.

  Rak jajnika je šesti po učestalosti rak kod žena u Srbiji, više od 700 žena u našoj zemlji oboli od ove vrste raka svake godine. Ovaj rak je najsmrtonosniji u poređenju sa ostalim malignitetima kod žena, i to baš zato što se otkriva u uznapredovalom stadijumu, kada preživljavanje ne prelazi 30%. Kako do toga ne bi došlo, redovni pregledi su neophodan uslov i najbolji način za borbu sa ovom bolešću.

  Različiti faktori mogu uticati na obolevanje od raka jajnika – godine, način života, ali i genetika. Što se tiče genetike, posebnu pažnju treba obratiti na mutacije BRCA gena, tačnije BRCA1 i BRCA2 gena. Ova dva gena sprečavaju nastanak tumora, odnosno u slučajevima kada dolazi do oštećenja DNK, oni pomažu u popravci. U slučaju kada BRCA gen ne funkcioniše normalno (odnosno mutira), oštećena DNK ne može se pravilno popraviti i to dovodi do promena u ćelijama i daljem nastanka tumora. BRCA mutacije mogu biti nasledne i tako ukazati na povećan rizik od nastanka raka jajnika i raka dojke za direktne ženske srodnike testirane osobe sa pozitivnim nalazom, a mogu biti i stečene. Testiranje na mutacije ovih važnih gena se može raditi iz uzorka krvi ili testiranjem tkiva tumora (takozvano somatsko testiranje), nakon obolevanja.

  Utvrđivanje statusa BRCA gena je važno kako zbog potencijalnog rizika od bolesti, tako i zbog adekvatne terapije. Utvrđeni povišeni potencijalni rizik od bolesti ne mora značiti i nužno obolevanje odnosno razvoj bolesti, već ukazuje na potrebu za povišenom pozornošću i učestalije redovno praćenje i odlazak lekaru. Dodatno, ukoliko do razvoja bolesti ipak dođe, lekari na osnovu rezultata testa mogu odabrati najbolji način lečenja, naročito imajući u vidu činjenicu da 20-30% žena sa rakom jajnika ima ove mutacije. Zato je, zarad mogućnosti optimalnog lečenja, važno da se odmah nakon dijagnoze raka jajnika uradi testiranje na mutacije BRCA gena koje Vam može spasti život.

  Svaki dan ima 24 sata, 1.440 minuta i 86.400 sekundi – iskoristite bar jedan deo tog vremena brinući o najvažnijoj stvari na svetu, svom zdravlju.