Da li Rusija planira “invaziju na Ukrajinu”? Moskva negira navode o gomilanju trupa na granici…

0
(beta/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

(Beta-AP) – Kremlj je danas odbacio navode da gomilanje ruskih vojnika u blizini granice sa Ukrajinom odražava agresivne namere Moskve, navodeći da Rusija mora da osigura svoju bezbednost kao odgovor na pretnje NATO-a.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje zapadnih medija da Moskva namerava da izvrši invaziju na Ukrajinu kao “šupalj i neosnovan pokušaj podsticanja tenzija”.

“Rusija nikome ne preti. Kretanje vojnika na našoj teritoriji ne bi trebalo da bude razlog za bilo čiju brigu”, rekao je Peskov novinarima.

Upitan da li Rusija planira da izvrši invaziju na Ukrajinu, zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski rekao je juče da Moskva “nikada to nije planirala i nikada to neće učiniti osim ako je ne isprovocira Ukrajina ili neko drugi”.

Poljanski je dodao da iz Ukrajine dolaze “mnoge pretnje”, kao i “provokativne akcije” američkih ratnih brodova u Crnom moru.

Peskov je danas na sličan način istakao da Rusija treba da zaštiti svoju bezbednost u vreme “sve većih provokacija” u blizini njenih granica, ukazujući na prisustvo američkih brodova u Crnom moru i na sve češće izviđačke letove SAD i NATO-a.

“Preduzimamo mere da osiguramo bezbednost kada naši protivnici preduzimaju akcije u blizini naših granica. Ne možemo da budemo ravnodušni prema tome, moramo biti na oprezu”, rekao je Peskov.

Ukrajina je prošle nedelje upozorila da je Rusija posle vojne vežbe zadržala desetine hiljada vojnika nedaleko od njenih granica i u oblastima na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih pobunjenika, u pokušaju da izvrši dodatni pritisak na Kijev.

Rusija je pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. i podržava pobunu proruskih separatista na istoku Ukrajine koja je počela iste godine.