Da li poslednje vesti iz Njujorka i Los Anđelesa najavljuju trijumf veka? – Veliki dosije u novom Nedeljniku

0
EPA-EFE/CATI CLADERA

Rezultati ovog poslednjeg objavljenog istraživanja su neverovatni, kažu autori studije: rak nije uočen ni kod jednog obolelog pacijenta ni na jednom od najmodernijih dostupnih pregleda.

Autor studije dr Luis Dijaz iz Memorijalnog centra za bolesti kancera “Sloun Ketering”, rekao je da ne zna ni za jednu drugu studiju u kojoj bi tretman “potpuno izbrisao rak kod svakog pacijenta”. “Verujem da je ovo prvi put da se tako nešto dogodilo u istoriji istraživanja kancera”, rekao je dr Dijaz.

Koliko se ubrzano dešavaju stvari u onkologiji, a pandemija je, čini se, to još podstakla kao i mnoga druga istraživanja u medicini, pa ima očekivanja od potencijalnih mRNK vakcina za rak (jer je ova tehnologija primenjena za neke vakcine protiv koronavirusa), govori i što je samo desetak dana ranije odjeknula još jedna važna stvar – prvi pacijent primio je vakcinu u prvoj fazi kliničkog ispitivanja eksperimentalnog virusa koji ubija ćelije raka.

Posebno je važno što je ovo prvo ovakvo testiranje na ljudima.

Centar za borbu protiv raka i istraživački centar City of Hope u Los Anđelesu i kompanija za imunoonkologiju Imugena Limited objavili su da se procenjuje bezbednost novog virusa koji ubija ćelije raka kada se koristi kod ljudi sa uznapredovalim tumorima. Onkolitički virus pokazao je da smanjuje tumore raka debelog creva, pluća, dojke, jajnika i pankreasa u pretkliničkim laboratorijskim istraživanjima. Ono što je najvažnije, dizajniran je da to uradi uz izbegavanje zdravih ćelija…

Veliki dosije o borbi protiv raka i ratu koji moramo dobiti objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na kioscima od četvrtka, 16. juna, a digitalno izdanje dostupno je na Nstore.rs