“Da li mislite da vas je premijer Australije lagao”; “Ne mislim, znam”: Makron još jednom o potezu Morisona oko nabavke podmornica…

0

Predsednik Francuske Emanuel Makron optužio je premijera Australije Skota Morisona da ga je lagao dok je u tajnosti pregovarao sa SAD i Velikom Britanijom o sporazumu o nabavci podmornica, kao i da je potrebno mnogo toga da se uradi kako bi se obezbedilo međusobno poverenje u budućnosti, prenosi CNN.

Na pitanje novinara da li misli da ga je Morison lagao, Makron je odgovorio potvrdno.

“Ne mislim, znam”, rekao je Makron.

“Veoma poštujem Australiju. Samo želim da istaknem da kada gajimo poštovanje, moramo da budemo iskreni i ponašati se dosledno u skladu sa tim vrednostima”, dodao je francuski predsednik.

Makron i Morison su u četvrtak prvi put razgovarali otkako je Australija raskinula ugovor sa Francuskom. Obojica su za vikend bila u Rimu, na samitu Grupe 20 najvećih ekonomija sveta (G20), ali se nisu sastali.

Australija je prošlog meseca raskinula ugovor o kupovini francuskih podmornica, vredan više milijardi dolara, i odlučila se za nabavku američkih. Kanbera je donela tu odluku zbog ulaska u bezbednosni savez sa Velikom Britanijom i SAD (AUKUS) u indo-pacifičkom regionu.

Morison je ponovio da je kupovina najmanje osam nuklearnih podmornica u novom sporazumu sa SAD i Velikom Britanijom poželjnija od sporazuma sa Francuskom iz 2016.

„Australijska vlada je obezbedila nešto što nijedna prethodna vlada u poslednjih 50 godina nije uspela, i sporazum o podmornicama je dobro pozicionirao Australiju kada je reč o odrbani u budućnosti. Tako da se ne izvinjavam zbog toga što sam doneo dobru odluku za Australiju”, rekao je premijer Australije.

Formiranje tog saveza je naljutilo Francusku koja je opozvala ambasadore iz SAD i Australije. Upitan da odgovori kako misli da Australija u buduće periodu popravi odnose sa Francuskom, Morison je odgovorio da je njegova administracija već započela projekte od zajedničkog interesa, posebno u području Indo-Pacifika, dodajući da za njih “treba imati strpljenja i vremena”.

Podsetimo, o spornom sporazumu nedavno je pričao i američki predsednik Džozef Bajden, koji je tada istakao da čitava situacija nije urađena najspretnije i elegantnije.