Emanuel Makron je spreman da odbije produženje člana 50 i da zahteva “tvrdi Bregzit”, odnosno izlazak VB iz Evropske unije bez dogovora.

Izvori iz Brisela tvrde da je francuski predsednik frustriran time što je “morao” da dolazi u Brisel da bi prisustvovao još jednom sastanku o Bregzitu.

Ekspers piše da diplomate i zvaničnici iz Francuske i Belgije imaju slične stavove po pitanju Bregzita i tu zajedničku poziciju žele da učvrste pre samita u Briselu koji će se održati 10. aprila.

Evropska unija očekuje da će britanska premijerka Tereza Mej zatražiti dugogodišnje odlaganje Bregzita, a ne gledaju svi blagonaklono na to.

Jedina alternativa tome, posle novog odbijanja revidiranog sporazuma u britanskom parlamentu, jeste izlazak Britanije iz EU bez dogovora 12. aprila.

Upravo to Ekspres navodi kao moguće opredeljenje Emanuela Makrona.

“Produženje člana 50 ne treba uzimati zdravo za gotovo”, rekao je navodno francuski predsednik saradnicima u glavnom gradu Belgije.

Jedan diplomata iz Brisela je ranije izjavio: “Da je ovaj problem bio prepušten Francuzima i Belgijancima, odavno bi sve bilo gotovo.”

Ipak, jedan od belgijskih političara rekao je da bi izlazak bez dogovora, ali i bilo kakve britanske strategije po tom pitanju, mogao da bude “veoma težak”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.