Da li kreme za oko očiju zaista sprečavaju bore? Samo bacate pare, kažu stručnjaci

0
EPA-EFE/Alvaro Cabrera

Bilo da se radi o procesu starenja, izlaganju suncu, pušenju ili stalnom škiljenju, smejanju ili mrštenju, niko nije imun na stvaranje bora i finih linija koje dolaze s godinama. Područje oko očiju je posebno podložno takvim promenama, piše Njujork tajms.

“Koža ispod i oko očiju je delikatna i tanja”, kaže dr Sara Perkins, docentkinja dermatologije na Jejlu. “To je mesto gde su bore i linije možda uočljivije nego na drugim delovima kože.”

Dok neki ne mare previše za te fine linije, drugi će želeti da uspore proces starenja i da imaju jedriji i mlađi izgled kože. Zato pitanje: da li su te skupe kreme u teglicama vredne novca i mazanja? Evo šta kažu stručnjaci.

Mogu li krema za oči ili neki drugi proizvodi za negu kože lica da pomognu kod bora?

Dr Perkins i dr Zakija Rahman, profesorka dermatologije na Stenfordu, kažu da postoje dokazi da kreme za oči, pa čak i obične hidrantantne kreme za lice mogu da pomognu u sprečavanju pojave bora i njihovom smanjivanju. Ipak, ima jedno veliko ali: moraju da sadrže neke ključne aktivne sastojke – retinole (ili retinoide) ili vitamin C.

“Kada govorimo o efikasnosti krema za oči, nije fer govoriti o svim kremama za oči zajedno”, kaže dr Perkins. “Zato što neke od njih mogu da budu samo hvaljeni hidratanti bez ikakvih biološki aktivnih sastojaka u njima.”

Retinoli i retinoidi, koji bi trebalo da idu na recept su blisko povezana hemijska jedinjenja izvedena iz vitamina A. Retinoidi su snažniji (i zato je potrebno da idu na recept), dok se retinoli uglavnom nalaze u proizvodima za koje nije potreban recept. Ove supstance mogu da podstaknu stvaranje ćelija, spreče razgradnju kolagena, proizvedu novi kolagen i podstaknu stvaranje više hijaluronske kiseline (supstance koju telo prirodno proizvodi i koja pomaže u hidrataciji kože). Stručnjaci kažu da postoje dobri dokazi da ova jedinjenja mogu da pomognu u sprečavanju bora i poboljšanju postojećih.

“Svaki dermatolog koga pozanejm, uključujući i mene, koristi ih kao deo svog režima nege kože”, kaže dr Rahman.

Ovi stručnjaci ističu da su i retinoli i retinoidi, ali posebno ovi drugi, koji su i snažniji, mogu da izazovu iritaciju kože, iako bi to trebalo da se smanji s vremenom. Ako kupujete neki proizvod na bazi retinola, preporuka dr Perkins je da tražite proizvod sa najmanje 0,25 a maksimalno 1 procenat retinola. Treba početi sa najmanjom mogućom dozom.

Dr Perkins upozorava da ovi proizvodi mogu da dovedu do opekotina od sunca, pa je preporučila da ih nanosite noću i da obavezno stavljate kremu sa zaštitnim faktorom preko dana (takođe je naglasila da su manje efikasni kada se izlažete suncu). I oba stručnjaka ističu da trudnice ne treba da koriste proizvode sa retinolom ili retinoidom.

Postoje i umereni dokazi da nanošenje vitamina C lokalno pomaže u sprečavanju ili popravljanju izgleda bora. “To je moćan antioksidans”, kaže dr Rahman, što znači da vitamin C neutrališe štetne molekule zvane slobodni radikali koji mogu da oštete kožu. Takođe pomaže u proizvodnji kolagena, kaže ona. Međutim, dr Perkins primećuje da iako postoje “ubedljivi dokazi” da lokalno korišćenje vitamina C pomaže kod bora, podaci su poizdaniji za retinole i retinoide. Ako birate između ova dva, oba stručnjaka preporučuju retinol ili retinoid, a ne lokalnu upotrebu vitamina C. Kao i kod retinola i retinoida, postoji mogućnost da vitamin C izazove iritaciju kože.

Stručnjaci navode da postoje dokazi da proizvodi za negu kože sa hijaluronskom kiselinom mogu da poboljšaju izgled kože. Ova sastojak može da napuni kožu, dajući joj mlađi izgled. Međutim, oni ističu da su ti efekti samo privremeni. “Postoje podaci koji pokazuju da upotreba hijaluronske kiseline poboljšava izgled finih linija i bora”, kaže dr Perkins. Ali, “radi na drugačiji način, unošenjem vode u kožu, a ne na molekularnom nivou”, kao što to rade gore pomenuti aktivni sastojci.

Da li su kreme za oči bolje od uobičajenih hidratantnih krema za lice kod prevencije ili umanjenja postojećih bora?

“Kreme za oči kao kategorija su među stvarima koje me posebno iritiraju”, kaže dr Perkins, dodajući da su sastojci u kremama za oči generalno isti kao oni koji se nalaze u hidratantnim kremama za lice.

Dr Rahman se slaže. Kreme za oči mogu da budu malo gušće ili imaju manju snagu aktivnih sastojaka u poređenju s ostalim proizvodima za negu kože lica, jer su formulisane za osetljivu kožu očnih kapaka. Ali, sve u svemu, “oni uglavnom koštaju mnogo više od običnih hidratantnih krema za lice, i često ni nemaju sastojke koji su toliko različiti”, kaže dr Rahman. Ona lično koristi uobičajenu hidratantnu kremu za lice kad maže kožu oko očiju.

Da li je onda vredno kupovati kreme za negu oko očiju?

Osim ako baš volite da koristite kremu za oko očiju, hidratantna krema za lice koja sadrži gore pomenute ključne aktivne sastojke trebalo bi da podjednako efikasno deluju na te bore. Ako kupite kremu za oči s tim sastojcima verovatno samo plaćate više novca za manju količinu proizvoda koji ima slične efekte. Ali sa bilo kojim od ovih proizvoda za negu kože takođe ne bi trebalo da očekujete čudo, a rezultati mogu da zahtevaju vreme. Na efekte se čeka mesecima, ne danima, kaže dr Rahman.

Koja je najbolja metoda sprečavanja bora oko očiju? Oba doktora nedvosmisleno kažu: Zaštita od sunca je ključna.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime