Da li kada otvorite veš mašinu osećate neprijatne mirise? Evo kako da ih se rešite

  0
  Foto: Gorenje

  U domaćinstvima sa većim brojem članova mašina za veš radi skoro pa svakodnevno. Kroz nju prođe velika količina vode i hemikalija, što znači da se vrlo brzo taloži kamenac, ali i druge nečistoće. Verovatno vam se dešavalo da kada otvorite mašinu osetite neprijatan miris, a često i da taj miris pređe na vaše rublje. Da biste to sprečili morate temeljno i redovno da čistite uređaj. Pre nego što krenete sa čišćenjem, bitno je i da locirate odakle dolaze mirisi, kako bi znali kako da ih najefikasnije uklonite.

  Odakle dolaze neprijatni mirisi?

  Postoji nekoliko lokacija iz kojih najčešće potiču. Na primer ukoliko se oseća miris pokvarenih jaja, to ukazuje da se u bubnju razvio veliki broj bakterija nastalih od prljavštine, a toplota i vlaga su idealni uslovi da one nastave sa razmnožavanjem. Takođe, u tim uslovima stvoriće se i buđ i plesan, a veš će pokupiti i taj miris. Ako se uređaj ne osuši dobro nakon pranja, skoro sigurno će se u njemu zadržati kapljice vode, a bakterije i gljivice vole vlažna i tamna mesta. Ako predugo držite mokro rublje u mašini, one će se samo množiti.

  Optimalnim uslovima za njihovo širenje može da doprinese i korišćenje deterdženta na niskim temperaturama, što dovodi do neprijatnih mirisa.

  Foto: Gorenje

  Kako se rešiti neprijatnog mirisa?

  Biće vam potrebni samo alkoholno sirće i soda bikarbona. Dodajte 1dl sirća u fioku za deterdžent i tri kašike sode bikarbone direktno u bubanj. Odabrite program za pranje na najvišoj temperaturi, 90 ili 95 stepeni.

  Postoji i mnogo jednostavniji, praktičniji i efikasniji način, a to je  SterilTube, higijenska funkcija Gorenje WaveActive mašine. Pri brzini do 1600 obrtaja u minutu i visokoj temperaturi vode od 90 stepeni, ovaj program za samočišćenje će sam da ukloni sve bakterije, obezbeđujući da vaš veš uvek miriše sveže. Nakon što se to završi dobro očistite gumu, a posle svakog ciklusa pranja ostavite vrata mašine odškrinuta, kako bi se unutrašnjost potpuno osušila. Redovnim čišćenjem bubnja na ovaj način, vaša mašina će uvek biti čista, a veš mirisati sveže!