Da li je ZSO tema sastanka u Briselu: Lajčak kaže da nije, a Đurić da će to biti “prva stavka” u dijalogu

0
Foto: Profimedia

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak naveo je da će se na sastanku sa predstavnicima Beograda i Prištine u okviru tehničkog dijaloga o međusobnim odnosima razgovarati o dve teme, ali među njima neće biti Zajednica srpskih opština, kako je to poručivala srpska delegacija, prenosi N1.

“Predsednik Vučić i premijer Hoti su se dogovorili da njihovi pregovarači nastave razgovore o međusobnim finasijskim potraživanjima i statusu nevećinskih zajednica. Obe teme su vrlo komplekse. Zato ćemo sutra razgovarati o finansijskim potraživanjima, a o sporazumima o nevećinskim zajednicama u narednim danima”, napisao je Lajčak na Tviteru.

Lajčaku je na Tviteru odgovorio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. On je napisao da će, što se srpske strane tiče, sutra prva tema biti Zajednica srpskih opština, jer je to tema koja je usvojena pod okriljem EU pre sedam i po godina. Dodao je da će moguća tema biti i pitanje imovine, privatne, državne i crkvene.

Delegacije Beograda i Prištine nastaviće u četvrtak u Briselu tehnički dijalog, a iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju tvrdili su ranije danas da će se razgovarati o formiranju Zajednice srpskih opština i pitanju imovine.