Da li je Žak Širak stvarno spasao beogradske mostove i Luku Bar – Čitajte u novom Nedeljniku

2
Profimedia

Propustili ste veliku priliku da oćutite, poručio je predsednik Francuske Žak Širak (1932–2019) državama EU koje su podržavale američku politiku invazije na Irak 2003. godine, iako se ni on sam nije pridržavao takve maksime osam godina ranije, kada je zauzimao vodeću političku ulogu u svojoj zemlji.

Tog proleća 1995. godine, kada se useljavao u Jelisejsku palatu u Parizu, sada preminuli predsednik Francuske, nije bio toliko rezervisan prema vojnim operacijama koja ga je krasila pri kraju drugog mandata. Mesec dana od momenta kada je izabran za predsednika Francuske, Širak je otišao u prvu zvaničnu posetu Americi gde je zatražio uvođenje zajedničkih snaga za brza delovanja protiv srpskih snaga u Bosni, što je uključivalo i bombardovanje njihovih položaja.

Uobičajena verzija priče po kojoj je Širak odlučio da prekine tradicionalno savezništvo Francuske i Srbije 1995. godine glasi da su mu prve glavobolje u mandatu naneli upravo Srbi. Francuski “miraž” oboren je 30. avgusta 1995. kod Pala, a dvojicu pilota zarobila je Vojska RS. Ista verzija događaja kazuje da se Širak tada trajno odredio prema Srbiji. Ali istina ima mnogo više nijansi…

Ceo tekst čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 3. oktobra

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

2 KOMENTARA

  1. Ваш текст о овом злочинцу личи на онај виц о Стаљину, као највећем демократи, када му је дечак на његов поздрав, одговорио са “добар дан”. А ето, могао је да га убије.

  2. Zašto mu naknadno perete biografiju? Bio je protiv Srba u bilo kojem obliku postojanja njihove države i sigurno nije u tome odstupao zbog tamo nekih beogradskih mostova koji su pošteđeni iz taktičkih razloga(ne svi) !

Comments are closed.