“Da li je vaterpolo državni ili crkveni?”: Crnogorski selektor bio kod Amfilohija, ministar sporta kaže da se treba “pridržavati blagoslova države”

1
Nekada rivali u bazenu, a danas ministri sporta Crne Gore i Srbije, Nikola Janović i Vanja Udovičić. (ADEK BERRY / AFP / Profimedia)

Društvene podele u Crnoj Gori nastale zbog donošenja Zakona o veroispovesti koji je izazvao brojne sporove, sve su oštrije i zahvataju sve šire slojeve društva. Tako je u kontekst prepucavanja “šta je čije” stavljen i vaterpolo, pa se građani Crne Gore pitaju da li je taj, omiljeni crnogorski sport, državni ili crkveni.

Ili se bar pita ministar sporta u Vladi Crne Gore Nikola Janovića.

On je izrazio nerazumevanje za posetu selektora reprezentacije Vladimira Gojkovića, svog bivšeg saigrača, Mitropoliji crnogorsko-pirmorskoj.

Mitropolit Amfilohije tokom posete je odlikovao selektora Gojkovića i zahvalio se čitavoj reprezentaciji koja je “proslavila sebe i celu Crnu Goru”, na minulom Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Poseta vaterpolista Mitropoliji odjeknula je širom zemlje i naišla na odobravanje građana okupljenih na litijama i molebanima u crnogorskim gradovima.

Međutim, ministru Janoviću, kako je rekao, nije sve potpuno jasno.

“Držite se blagoslova i podrške Države, jer jedino ona pripada svima u Reprezentaciji, kao što Reprezentacija pripada njoj”, rekao je Janović, a to je objavljeno i na Tviter nalogu ministarstva.

On je naglasio da ne razume kontekst crkvenih odlikovanja, pogotovo u timskim sportovima.

“Druga strana” još uvek nije ponudila objašnjenje ministru.

1 KOMENTAR

  1. Janović je bokeljski katolik a Gojković Srbin pravoslavac. Multietičnost u ovim trenucima može dovesti do neprijatnih situacija ali uz dobru volju svih strana može se postići kompromis i sačuvati mir

Comments are closed.