Da li je to posledica pokreta MeToo: Sve veći broj glavnih ženskih uloga u Holivudu

0
Foto: Profimedia

Broj glavnih ženskih uloga u Holivudu prošle godine se približio broju muških uloga, što je značajan, ali i dalje nedovoljan napredak, pokazalo je godišnje istraživanje koje prenosi Gardijan.

Centar za proučavanje i praćenje žena na televiziji i na filmu Univerziteta u San Dijegu svake godine analizira filmove kako bi odredio prirodu uloga, tj. likova koji nose priču.

Ovaj centar otkrio je da su prošle godine oko 40 odsto od oko 2.300 glavnih uloga u blokbasterima nosile žene, u odnosu na 31 posto 2018. godine, najviše od 2002. kada je pokrenuto istraživanje. Muškarci su imali 43 odsto uloga (ostalih 17 odsto filmova imali su ženski i muški vodeći lik). Najniži broj glavnih ženskih uloga bio je 2011. kada ih je bilo 11 odsto u blokbasterima.

Izveštaj se fokusira na top 100 filmova u 2019. godini, a koji uključuje i Džokera, poslednji nastavak Osvetnika i Grdanu.

Rezultati su manje pozitivni kada je reč o širim kategorijama. Glavni ženski likovi koje anketa definiše kao one koji se “pojavljuju u više od jedne scene i koji su od značaja za radnju priče” povećali su se za jedan procenat, na 37 odsto, dok su ženski likovi koji govore (da, govore) pali za isti procenat, na 34 odsto.

Značajno je navesti i da je veći broj rediteljki i scenaristkinja sigurno doprineo porastu glavnih junakinja. Studija je otkrila da u filmovima sa najmanje jednom ženom rediteljem ili scearistkinjom, žene čine 58 odsto protagonista filma, za razliku od 30 odsto kod filmova koje su imale muškaraca reditelja i scenaristu.

“Dve godine zaredom svedočimo značajnim promenama za ženske uloge, što je pozitivna promena. Važno je naglasiti da i dalje ima dva puta više muškarca u ulogama u kojima se izgovara tekst nego žena”, otkriva Marha Lauzen, direktorka ovog centra.

U nastojanju da shvate kako su žene prikazane na ekranu, studija je takođe analizirala ženske uloge po starosti, etničkoj pripadnosti i zanimanju. Ženski likovi uglavnom su bili beli (68 odsto), a zatim crni (20 odsto), azijatskog porekla (7 odsto) i latino (5 odsto). Manje je verovatno da će ženski likovi u filmu imati posao s kojim će žene moći da se identifikuju (od 61 do 73 odsto) i značajno manje će imati liderske uloge (od 26 do 74 odsto).