Svake godine, milioni turista u Poljskoj upoznaju se sa omiljenim sinom ove nacije još pre nego što kroče na njeno tlo.

Aerodrom „Šopen“ u Varšavi, najveći transportni centar zemlje, svakog meseca ugosti više od milion ljudi. Ime čuvenog kompozitora iz ere romantizma je svuda, njegovim delima zemlja se ponosi. Tu su biste, statue, ulice, zgrade koje se po njemu zovu. Čak i njegovo srce, očuvano u alkoholu nakon njegove smrti u 40. godini 1849, ugrađeno je u Crkvu svetog krsta u Vašravu.

Ali novi navodi o njegovom privatnom životu sada se sudaraju sa konzervativnom tradicijom Poljske, ali i njenim desničarskim liderima. Mnogi Poljaci suočavaju se sa pitanjem – ko je stvarno bio Šopen?

Kako prenosi CNN, jedan švajcarski radio-dokumentarac kriv je za sve. U njemu se diskutovalo o brojnim odnosima koje je s drugim muškarcima imao kompozitor. Ti odnosi mahom su izostavljani kada su se pisale biografije i istorije.

Muzički novinar Moric Veber, autor dokumentarca, kaže da je imao uvid u ličnu prepisku Frederika Šopena sa nekim muškarcima. Prepiska je eksplicitna i vrlo romantična. Ali, o ovome nema ni reči u radovima profesora i zvaničnim biografijama.

Umesto toga, uglavnom se svi fokusiraju na njegovu romantičnu vezu sa spisateljicom Amantin Lusil Aurorom Dupen, koja je poznata po svom pseudonimu Žorž Sand.

No izgleda da je bio strastveniji kada se obraćao muškim prijateljima, pre svega Titusu Vojćehovskom.

Seksualnost nekog romantika u mnogim delovima sveta ne bi ni bila toliko važna. No u Poljskoj, koja ima jedan od najgorih odnosa prema LGBTQ zajednici u Evropi, to je postalo krucijalno pitanje.

„Šopen je poljubio svog prijatelja. Da li to znači da je bio gej?“, pitale su jedne novine. „Zapad se uzbudio što je Šopen bio gej“, napisao je kolumnista lista „Gazeta viborča“.

Aktivisti unutar Poljske nadaju se da bi ova saznanja mogla da promene i stav prema njima.

„Hajde da kažemo otvoreno: u najmanju ruku, Šopen je bio biseksualac“, rekao je aktivista Bart Staševski.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.