Da li je sad “otoplilo”? Da li se u Crnoj Gori spremaju novi izbori? Za Nedeljnik piše Petar Komnenić

0
BETAPHOTO/SKUPSTINA CRNE GORE/Igor Sljivancanin/DS

Od starta prenapregnuti odnosi između najvećeg konstituenta nove crnogorske vlasti predvođene Demokratskim frontom i vlade premijera Zdravka Krivokapića ušli su u crvenu zonu.

Nakon što je Krivokapić nedavno u Beogradu ponovio da neće potpisati najavljeni temeljni ugovor sa SPC dok ne bude usaglašen sa crnogorskim zakonom i Ustavom, funkcioneri DF-a su krenuli u novu ofanzivu i javno saopštili ono što se već dugo zna – da Krivokapić nema njihovo povjerenje. Iz te koalicije partnerima u vlasti – Demokratama i URA – ponuđeno je da potpišu sporazum o formiranju nove vlade u okviru aktuelne većine, ali je sa tih adresa promptno stigao negativan odgovor uz napomenu da je jedan sporazum već potpisan prije formiranja vlade.

I Krivokapić je bio decidiran uzvraćajući da ga “niko neće ucjenjivati da bi utolio glad za još nekom foteljom”. Odnosi između koalicije predvođene DF-om čiji je Krivokapić bio nosilac liste na prethodnim izborima i premijera su u silaznoj putanji od trenutka kada je Krivokapić obznanio da u njegovom timu nema mjesta za funkcionere DF-a.

Od tada je meta svakodnevnog napada funkcionera liste koju je predvodio, a optužbe na njegov račun se množe – od toga da je nesposoban, izdajnik, strani plaćenik, da je naklonjen DPS-u, do posljednje da su on i članovi njegove vlade umiješani u šverc cigareta! I pored svih tih teških optužbi niko od poslanika nezadovoljnog konstituenta nije još odlučio da Vladi uskrati povjerenje.

Cela analiza objavljena je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 17. juna

Čitaoci na poklon dobijaju knjigu o Mihajlu Pupinu i Mond diplomatik na srpskom jeziku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs