Da li je Rusija ovo želela? Velika analiza Željka Pantelića

0
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rusija nije planirala dug i iscrpljujući rat u Ukrajini, ali jeste odvajanje od Zapada. Razvoj događaja u nekadašnjoj sovjetskoj republici nije simptom koliko pospešitelj nove blokovske podele sveta, generator velikih promena i novog geopolitičkog pozicioniranja na planeti. Povratak nove hladnoratovske doktrine bi bio neizbežan i da je Moskva uspela u svom planu da postavi marionetsku vladu u Kijevu: rat je samo ubrzao i učinio razvod Rusije od Evrope vidljivim, traumatičnim i po svoj prilici nepovratnim. Što ruska agresija bude duže trajala na Ukrajinu, to će nova “Gvozdena zavesa” postajati sve više “čelična”, preko koje će se gledati nepomirljivi nacionalizmi.

Sutra da utihne oružje u Ukrajini, bile bi potrebne godine, ako ne i decenije da se vratimo tamo gde smo bili pre 24. februara, potvrdili su Nedeljniku izvori u EU i NATO-u.

“Biće potrebna barem jedna generacija (kada se kaže generacija, misli se na period od dvadesetak godina) da bi se relacije sa Ruskom Federacijom vratile u normalu. Rat u Ukrajini je sahranio globalizaciju i ideju koja se nalazila u njenoj srži o globalnom, multilateralnom i liberalnom svetu sa tržišnom ekonomijom kao motorom planete. Taj koncept je pao u vodu, postao je opsoletan. Suverenističke i nacionalističke ideje postaju deo narativa i tzv. mejnstrim političkih snaga. Globalizaciju je zamenila, kao lozinka u geopolitičkom kontekstu, želja za nezavisnošću, od političke, preko ekonomske i energetske, do bezbednosne. To znači da ćemo imati novu trku u naoružavanju i potencijalne sukobe svuda gde postoje nerešena pitanja na planeti”, kaže za Nedeljnik diplomatski izvor upućen u ruski dosije u NATO-u.

Ceo tekst Željka Pantelića objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 25. avgusta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana Nedeljnika br. 554