O tome da li je juče tokom protesta policija smela da bude u Skupštini Srbije i da li je ta odluka doneta prema zakonu, mogla su se čuti različita mišljenja koja su izazvala polemiku u javnosti.

Generalni sekretar Skupštine Srbije Srđan Smiljanić izjavio je juče da je dao saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uđu u zgradu parlamenta. Međutim, Rodoljub Šabić bivši poverenik za informacije od javnog značaja objavio je na Tviteru da je takvu odluku prema Poslovniku Skupštine, mogao da potpiše predsednik Skupštine.

„Saopštenje: ‘Policija je u zgradi po odobrenju generalnog sekretara skupštine’. Poslovnik Skupštine (čl. 294. st.3.): ‘Ovlašćena službena lica državnih organa ne mogu imati pristup u prostorije skupštine niti preduzimati bilo koje mere bez odobranja predsenika skupštine'“, napisao je Šabić na Tviteru.

Sa druge strane, Smiljanić je napisao: „U svojstvu generalnog sekretara dao sam saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uđu u zgradu, jer imamo zakonsku obavezu da zaštitimo ljude i ovo zdanje od potencijalnog nasilnog upada“, naveo je Smiljanić, prenela je Skupština Srbije. Smiljanić je dodao da uz saglasnost generalnog sekretara, u skladu sa članom 71. stav 2. Zakona o Narodnoj skupštini, poslove unutrašnjeg obezbeđivanja i održavanja reda u zgradi i prostorijama Narodne skupštine obavljaju pripadnici Službe obezbedenja MUP.

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Balša Božović izjavio je da je zgrada Skupštine puna policije protivno zakonu i upitao „ako to nije državni udar, šta je“.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo je da se policija nalazi u zgradi Skupštine Srbije kako bi sprečila da neko ponovo pokuša da pali zgradu ili krađe slike i kako bi obezbedila sigurnost za sve poslanike i radnike Narodne skupštine.

„Ne znam kome smeta srpska policija u zgradi Narodne skupštine, pri čemu ona već godinama obezbeduje ovo zdanje“, naveo je Stefanović na Tviteru.

Komentara

 1. Ne šalim se!
  14. aprila 2019. 13:43

  Smela očigledno jeste ali je bilo ilegalno!

 2. Ne šalim se!
  14. aprila 2019. 13:45

  Smela očigledno jeste ali je njen boravak u Skupštini bio ilegalan.

 3. Tumač
  15. aprila 2019. 08:20

  Policija ima odobrednje predsednika Skupštine - jer inače ne bi mogla vršiti redovno obezbedjivanje zgrade i lica. Odobrenje gen.seka se odnosilo na vanredne mere obezbedjenja. Šabić se ponovo sapleo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.