ODLASCI (1) – Napuštanje zemlje postalo je najvažnija tema, a Srbija, zemlja podela, sada se deli na one koji ostaju i one koji odlaze. Granica je tu u Surčinu, na aerodromu „Nikola Tesla“. I dok su devedesetih najvažniji razlozi odlaska bili ekonomski, sada mnogi odlaze „jer se ovde nikada ništa neće promeniti“. Ankete pokazuju da bi veliki broj mladih i obrazovanih napustio zemlju, a sa koferima odlaze ljudi koji su prevalili 40, sa porodicama, i pored toga što imaju stalan posao i koliko-toliko prosečna primanja. Veliko istraživanje u novom Nedeljniku.

ODLASCI (2) – Oni koji su otišli za Nedeljnik pričaju o razlozima odlaska, bivšem životu u Srbiji koji su ostavili, početku od nule, adaptaciji, teškim trenucima i snalaženju u inostranstvu. Pročitajte ispovesti Kristine Kovač iz Švedske, Marine Mrđen Petrović iz Dubaija, Angeline Radulović iz Australije i Milana Pavlovića iz Nemačke.

ORUŽJE – Na osnovu toga što je izdata dozvola za proizvodnju oružja, Branko Stefanović i svi zaposleni u njegovoj privatnoj firmi dobili su pravo na pristup podacima označenim kao „Poverljivo“ odlukom Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost, čiji sekretar je upravo Nebojša Stefanović, ekskluzivno otkriva Nedeljnik.

NEPOKRETNI MIGRANTI – Kako su Srbi postali nacija koja živi u različitim državama, ali u istom stanu, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

SRBIJA I EU – Želja Beograda da od Srbije napravi „normalnu“ evropsku zemlju uronjena je u osećaj da je tokom Miloševićevih godina bio izopšten od sveta, ali i u vekove samonametnutog osećaja žrtve. Želja je iskrena, ali je pitanje šta bi Srbija mogla da dobije od EU. To posebno važi za srpsku privredu. Pred zemljom stoje tri dileme. Za novi Nedeljnik piše Stiven Mejer.

POKAŽITE NAM PARE – „Kažu da je prvo bio Bregzit, a onda Tramp. Ja mislim da je prvo bio Vučić, pa onda Tramp“, piše Ljiljana Smajlović u novoj kolumni za Nedeljnik.

KUSOVAC – Dugogodišnji kustos Narodnog muzeja Nikola Kusovac za sebe kaže da je „živa istorija“. U velikoj ispovesti za Nedeljnik, govorio je o odrastanju u Crnoj Gori, umetnosti, poznanstvu sa Danilom Kišom, Milovanom Đilasom, Petrom Lubardom, Mikom Antićem, ali i Arkanom i Mirom Marković.

KOELJO – Jedan od najpopularnijih svetskih pisaca, Paulo Koeljo, uhapšen je i mučen sedamdesetih godina prošlog veka, za vreme diktature u Brazilu. Sada, kada vlada novog predsednika Žaira Bolsonara donosi nove turbulencije brazilskom društvu, nekoliko najznačajnijih svetskih medija (a među njima je, zahvaljujući izdavačkoj kući Laguna, i Nedeljnik) objavljuje njegov tekst o tom vremenu.

DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA DOSTUPNO JE NA NOVINARNICI

MARINIRANA MARINA – „Šta uopšte znači Marina Abramović u zemlji gde jedan čovek može 14 sati da govori u Skupštini bez odlaska u klozet? I da pritom niko to ne primeti i označi kao performans, osim Zorana Babića“, piše Dragoljub Draža Petrović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

MATIČNE ĆELIJE – Propast kompanije CryoSave, koja je čuvala 13.000 uzoraka iz Srbije, bila je prilika da se pokrenu brojna pitanja, svako koje nekoga „žulja“: naše doktore zbog čega se ne poradi na (javnoj) porodičnoj banci, one koje posluju kao privatne banke da potvrde kako je kod njih bezbedno, roditelje da pitaju gde je stvarno bezbedno, a pre svega da li se kod nas – i kako – koriste matične ćelije iz pupčane vrpce.

NETANJAHU – Čak ni deset uzastopnih godina vlasti Bibija, koji je urušavao stubove pravne države, nije uzdrmalo sistem. Vrhovni sud i pravosuđe ponosno su sačuvali autonomiju, štampa je nezavisna i kritična prema vlasti, u društvu postoji permanentna debata, polemika je i dalje omiljeni sport Izraelaca koji ljubomorno čuvaju svoje slobode, piše Željko Pantelić u spoljnopolitičkoj analizi u novom broju Nedeljnika.

MUGABE – „Nije najgore to što postoji ljudski otpad poput Roberta Mugabea već što postoje narodi koji glasaju za njih, biraju ih uvek iznova i proglašavaju ih ‘narodnim herojima'“, piše nobelovac Mario Vargas Ljosa u novoj kolumni objavljenoj u Nedeljniku.

PLANETA – Dr Jozef Setele, jedan od vodećih naučnika Ujedinjenih nacija govori ekskluzivno za Nedeljnik o ekonomskim posledicama klimatskih promena.

ISPRAVKA: U originalnoj objavi je pisalo da je Stiven Mejer „bivši šef CIA za Balkan“. Portal raskrinkavanje.ba je utvrdio da se ova titula u regionalnim medijima pogrešno pripisuje Stivenu Mejeru najranije od 2010. godine. Mejer je zapravo bio zamenik šefa za Međuagencijsku radnu grupu za Balkan. Izvinjavamo se čitaocima

Komentar(1)

  1. Zoran Belic
    30. septembra 2019. 13:45

    Naravno da jeste (u toku poslednja seoba Srba), samo sad progresivni Srbi ne beze od nekakvog spoljnog okupatora, nego progresivni Srbi beze od najgorih i najagresivnijih nasilnika i zlostavljača među sobom, kojima su sa razliku od normalnog sveta dozvolili da im uzurpiraju zemlju, i da je upropaste do te mere da je svaka popravka uzaludna. Zašto su progresivni Srbi dozvolili da se to desi, a drugi narodi nisu, pa ako hoće da žive dostojno čoveka u okruženju gde nasilnici ne vode kolo, nego su na marginama društva, kako je jedino prirodno, pa im je kao jedina opcija ostalo preseljenje sa te teritorije, to je vec pitanje za neku drugu granu nauke. Mozda za psihijatriju.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.